Minőségi javulás

3 órája

Lekvármustra hagyományos és különleges ízvilággal

A gyümölcs felhasználásának lehetősége igencsak sokrétű, pálinka és bor mellett akár lekvár is készíthető belőle. A Nagykanizsán megrendezett II. Miklósfai Lekvármustra többek közt ezt hivatott hangsúlyozni.

Gyuricza Ferenc

A mustrán lekvárkóstolásra is volt lehetőség. A szervezők részéről Temesiné Kertész Krisztina kínálja Molnár Zsófiát a nyertes lekvárokból. Fotó: Gyuricza Ferenc

A Közművelődési és Városszépítő Egyesület által meghirdetett versenyre ez évben némileg ugyan kevesebb mintát hoztak el a jelentkezők, ám az idei lekvármustra zsűrijének megállapítása szerint a minőségi javulás mindkét kategóriában egyértelműen érzékelhető. A hagyományos lekvárok esetében például nagyon ízletes cseresznyéből, barackból, málnából, eperből vagy szőlőből készültek kóstolására nyílt lehetőség, míg a különleges lekvárok kategóriában olyan kuriózumokkal találkozhattak az érdeklődők, mint a kivi, a csokis málna, a csípős szilva, az almás mák vagy szedres alma.

A nagykanizsai Gombos Péter és Gombosné Kovács Lilla Pogányszentpéteren készít különleges málna alapú lekvárokat. A mustrán termelőként voltak jelen többek közt csokis, levendulás és bazsalikomos ízesítésű lekvárjaikkal és hagyományos szörpjeikkel. Fotó: Gyuricza Ferenc

Lekvármustra 75 mintával

- A második alkalommal megrendezett miklósfai lekvármustrára 29 fő összesen 75 mintával nevezett – mondta Lajkó Mihály, a szervező egyesület elnöke. – Ez a mennyiség nagyon arányosan oszlott meg a két kategória között, hagyományos lekvárból 38 mintát, különlegesből 37-et kaptunk. Ez jelentős változás az elmúlt évihez képest, akkor sokkal több volt a különleges lekvár.

Öt személyből álló zsűri

A benevezett lekvárokat öt fős zsűri kóstolta és értékelte. A bíráló bizottság elnöke Tóth István, tagjai Pálfy Zsuzsanna, Koncz Tivadarné, Pál Dorka és ifj. Lajkó Mihály voltak. Tóth István elmondta: minden versenyző büszke lehet magára, hiszen ez évben sokkal jobb minőségű lekvárokkal neveztek az érdeklődők. 

A verseny győztese

A zsűri döntése alapján mindkét kategóriában a becsehelyi Hajdú Szilárd mintái voltak a legízletesebbek, a hagyományos kategóriában egy noah szőlő lekvárral, a különlegesben pedig almás mákkal nyert. A mustra zárásaként a jelenlévő közönség is megkóstolhatta mindkét kategória első három helyezett lekvárját.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában