2024.10.13. 15:30
Lekvármustra hagyományos és különleges ízvilággal
A gyümölcs felhasználásának lehetősége igencsak sokrétű, pálinka és bor mellett akár lekvár is készíthető belőle. A Nagykanizsán megrendezett II. Miklósfai Lekvármustra többek közt ezt hivatott hangsúlyozni.
A mustrán lekvárkóstolásra is volt lehetőség. A szervezők részéről Temesiné Kertész Krisztina kínálja Molnár Zsófiát a nyertes lekvárokból. Fotó: Gyuricza Ferenc
A Közművelődési és Városszépítő Egyesület által meghirdetett versenyre ez évben némileg ugyan kevesebb mintát hoztak el a jelentkezők, ám az idei lekvármustra zsűrijének megállapítása szerint a minőségi javulás mindkét kategóriában egyértelműen érzékelhető. A hagyományos lekvárok esetében például nagyon ízletes cseresznyéből, barackból, málnából, eperből vagy szőlőből készültek kóstolására nyílt lehetőség, míg a különleges lekvárok kategóriában olyan kuriózumokkal találkozhattak az érdeklődők, mint a kivi, a csokis málna, a csípős szilva, az almás mák vagy szedres alma.
Lekvármustra 75 mintával
- A második alkalommal megrendezett miklósfai lekvármustrára 29 fő összesen 75 mintával nevezett – mondta Lajkó Mihály, a szervező egyesület elnöke. – Ez a mennyiség nagyon arányosan oszlott meg a két kategória között, hagyományos lekvárból 38 mintát, különlegesből 37-et kaptunk. Ez jelentős változás az elmúlt évihez képest, akkor sokkal több volt a különleges lekvár.
Öt személyből álló zsűri
A benevezett lekvárokat öt fős zsűri kóstolta és értékelte. A bíráló bizottság elnöke Tóth István, tagjai Pálfy Zsuzsanna, Koncz Tivadarné, Pál Dorka és ifj. Lajkó Mihály voltak. Tóth István elmondta: minden versenyző büszke lehet magára, hiszen ez évben sokkal jobb minőségű lekvárokkal neveztek az érdeklődők.
A verseny győztese
A zsűri döntése alapján mindkét kategóriában a becsehelyi Hajdú Szilárd mintái voltak a legízletesebbek, a hagyományos kategóriában egy noah szőlő lekvárral, a különlegesben pedig almás mákkal nyert. A mustra zárásaként a jelenlévő közönség is megkóstolhatta mindkét kategória első három helyezett lekvárját.