Zenei hanghordozók

3 órája

Lemezbörze különlegességekkel és sokak által kedvelt albumokkal

Több száz kilométert is hajlandóak utazni a zenei hanghordozók gyűjtői, abban bízva, hogy lakóhelyüktől ilyen távolságra rátalálnak egy-egy régóta vadászott albumra, netán megszabadulnak gyűjteményük már megunt, vagy feleslegessé darabjaitól. A szombaton megrendezett 18. Zalaegerszegi Lemezbörze többek közt Budapestről és Kecskemétről is vonzott érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A szombati zalaegerszegi lemezbörze néhány résztvevője. A kép jobb szélén Kőrös Tamás, mellette Jenőfi György

Fotó: Gyuricza Ferenc

A zalaegerszegi találkozók főszervezője, Göncz Tamás ugyanakkor kevésbé elégedett, mint mondja: ez a lemezbörze nem hozta azt a vendégszámot, ami a korábbiakat jellemezte, s amire emiatt előzetesen számítottak. Talán az időjárás, talán a sok őszi program okozta, de most sok törzsvendég elmaradt. Főleg annak a fiatal korosztálynak a tagjai, akik most fedezik fel maguknak a fizikai hanghordozók értékeit. Ők általában potenciális vevőkként jelennek meg a bolhapiacszerű találkozókon, többek közt olyan albumok után kutatva, amelyek már azelőtt megjelentek, hogy ők megszülettek volna. 

lemezbörze
Mag Barbara és Gombás Zoltán egy régi filmzenealbumot, a Szerelem első vérig című lemezt választotta a kínálatból
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Egy egy kicsit újragondolásra ösztönöz bennünket, azon kell elgondolkodnunk, hogy mivel tudjuk még érdekesebbé, vonzóbbá tenni a börzéket – folytatta Göncz Tamás. – Az jót tenne a rendezvénynek, ha érkeznének olyan gyűjtők is, akik eddig még nem jártak Zalaegerszegen, és elhoznák az eladásra, cserére szánt lemezeiket.

Vélemények a lemezbörze kapcsán

A budapesti Jenőfi György többször is megfordult már a zalaegerszegi börzén, első alkalommal akkor járt a zalai rendezvényen, amikor annak még nem a mostani helyszíne, vagyis a Göcsej Tudásközpont, hanem a PopUp Underground adott helyet. A férfi azt mondja: az egy egészen kitűnő börze volt, ezért is szeretett bele a zalaegerszegi programokba. Ezúttal főleg hazai és nemzetközi pop és rock, illetve jazz albumokat kínált az érdeklődőknek.

- A mostani alkalom egy kicsit gyengébbre sikerült, ezúttal valahogy jobban érdekelte az embereket a piac, mint a börze – folytatta. – Azt láttuk, hogy inkább krumplit, csiperkegombát vagy répát vásároltak, s nem érdekelték őket azok a nagyszerű albumok, amiket elhoztunk. Mindössze két Oscar Peterson albumot vittek el tőlem, illetve a lengyel Silesian Blues Band egyik kiváló nagylemezét. Pedig hoztam magammal igazi különlegességeket is, például az amerikai punk zenekar, a Misfits albumát, amire azt gondoltam volna, hogy kapkodni fognak érte, érdekes módon az viszont senkit nem érdekelt. 

Jenőfi György szerint a mostani zalaegerszegi börzét a bőség zavara jellemezte, mert rengeteg nagyszerű albumot hoztak a gyűjtők. A teljes kínálat átnézése több órát vett volna igénybe, annyi ideje pedig ma már kevés embernek van. Ráadásul a vinyl albumok – vagy ahogyan sokan tévesen nevezik: a bakelit lemezek – árai rettenetesen magasak lettek. 

Hard rock és metal

Ezt támasztja alá a kecskeméti Kőrös Tamás is, akitől egy Metallica albumot vittek el 40 ezer forintért. A Zalaegerszegen most harmadjára megforduló gyűjtő szerint ennek a lemeznek ma valóban ennyi az értéke, hiszen első kiadásról, angol nyomású vinylről, s ráadásul hibátlan darabról van szó. 

- Nekem többnyire hard rock és metal albumaim vannak, bár most már egy kicsit árnyaltabb a kép, az AOR stílus is megjelent, illetve vannak Pink Floyd albumaim is – folytatja, majd rögtön hozzáteszi, a metal és hard rock rajongók azok, akik ma is vásárolnak fizikai hanghordozókat. Ő is fanatikus gyűjtő, az egyik kedvenc zenekara, a Demon albumaiért Németországba, Mannheimbe utazott ki, ott tudta őket beszerezni. 

Régi ismerősök, gyűjtőtársak

- Én Kecskeméten szervezek börzéket, igaz, nem ilyen gyakran, mint a zalaegerszegi, nálunk félévente van egy találkozó – árulja el. – A havi alkalom szerintem egy kicsit sűrű, a jóval nagyobb felvevőpiacnak számító Budapesten van ilyen gyakorisággal. A mostani alkalom egy kellemes meglepetéssel is szolgált, olyan régi ismerősökkel, gyűjtőtársakkal is találkoztam, akikkel a kilencvenes években még együtt jártunk Budapestre, a Petőfi Csarnokban megrendezett börzékre. Jól elbeszélgettünk egymással, de egy börze akkor az igazi, ha nemcsak eladnak, vásárolnak, vagy cserélnek egymás között a gyűjtők, hanem beszélgetnek is a zenéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában