Burkolatfelújítási munkálatok

2024.10.08. 11:32

Lezárás az autópálya Letenyéhez közeli szakaszán

Burkolatfelújítási munkálatok miatt október 22-ig biztosan lezárva marad Letenyénél az M7-es autópálya Horvátország felé vezető mintegy négy kilométer hosszúságú szakasza. A forgalmat ezen időszak alatt a 7-es főút felé terelik el, így a lezárás miatt a magyar-horvát határt is ezen keresztül léphetik át a közlekedők.

Gyuricza Ferenc

Sávlezárásokkal eddig is több helyen találkozhattak a közlekedők

Fotó: Gyuricza Ferenc

Lapunkban több alkalommal beszámoltunk már arról, hogy az M7-es autópálya Zala vármegyei szakaszain jelentős felújítási munkálatok zajlanak, ezért félpályás zárásokra, forgalomterelésre és sebességkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek. A munkálatok miatt most először egy rövidebb szakaszról ideiglenesen teljesen kitiltották a közlekedőket, a lezárás az M7-es és M70-es autópályák csomópontjától egészen a horvát-magyar határmetszési pontig tart. A felújítást a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi, amelynek kommunikációs igazgatója, Szimicsku László kérésünkre részletes tájékoztatást adott a munkálatokról.

lezárás
Lezárás miatt a horvát-magyar határátlépési pont felé vezető szakasz október 22-ig biztosan nem használható
Fotó: Gyuricza Ferenc

Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása

- Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítását tavaly kezdtük meg a hozzánk tartozó pályákon – magyarázta a kommunikációs igazgató. – A 2023 és 2025 közötti három évben 538 kilométer hosszan cseréljük a burkolatot, ha kell több rétegben. Megújul országszerte 200-nál is több híd és felüljáró, 50-60 csomópont vízelvezető rendszere, továbbá az esetleges rézsűcsúszásokat is kijavítjuk. Tavaly az 1237 kilométer hosszúságú főpálya 19 százaléka újult meg, idén újabb 20 százalék megújítását tervezzük. Az üzemeltetésre, felújításra átvett pályák burkolatának állapotát folyamatosan figyeljük. Ennek köszönhetően az M7 autópálya ezen szakaszának felújítása is részét képezte az éves nagykarbantartási tervnek, tehát az is előre tervezett volt.

Szeptember 16. óta dolgoznak

Szimicsku László kiemelte: az idénre tervezett 4 millió négyzetmétert érintő burkolatcseréből nagyjából 1,3-1,4 millió négyzetméter érinti az M7-es autópályát. Mindez azt jelenti, hogy ez évben a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az M3-as mellett ezen a pályán végzi a legtöbb felújítást. A letenyei határátkelőn szeptember 16. óta dolgoznak, ezt szeptember 14-én tették közzé a honlapjukon és Facebook-oldalukon, illetve az információt megküldték a közúti közlekedési információs központnak, az Útinformnak is. Szimicsku László szerint a munkák tervezett befejezési határideje október 22., amit azonban az időjárás befolyásolhat.

Lezárás a horvát fél jóváhagyásával

A kommunikációs igazgató kérdésünkre hozzátette: a felújítás azért most zajlik, mert a horvát hatóságoktól erre az időszakra kapták meg engedélyt lezárásra. A szomszédos országgal egyeztetve így a nyári nyaralási szezon, illetve a vakáció befejezését követően indulhatott meg a munka. A letenyei határátkelőhöz vezető szakaszon burkolatcsere történik. Ahol indokolt, ott több rétegben is elvégzik ezen feladatot, tehát nem csak a kopó réteget cserélik, hanem szükség szerint az alsóbb rétegeket is. Mindezen felül hidakat, felüljárókat is javítanak a lezárt szakaszon, valamint a padkákat is rendbe teszik. A felújítás mindkét pályatestet érinti a 230-as és 234-es kilométerszelvények közötti szakaszon, ez indokolta a teljes útzárt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában