Nagy Bálint: "a szuverenitásunkat, függetlenségünket most is meg kell védenünk"

3 órája

Magyarország 1956: óriási szenvedést és kárt okoztak (galéria, videó)

Magyarország ma nem itt tartana, ha a Szovjetunió tankjai 1956-ban nem taposták volna el a forradalmunkat. Nemcsak bűnt, hatalmas történelmi hibát követtek el, amikor brutálisan megakadályozták, hogy Magyarországon a nép a saját útját járja – mondta emlékező beszédében Czirákiné Pakulár Judit polgármester Zalakaroson a Móra-iskola előtti '56-os emlékműnél.

Benedek Bálint

Együtt koszorúzott Czimondor Nándor alpolgármester és Czirákiné Pakulár Judit

Fotó: Szakony Attila

– Magyarországnak és Európának óriási szenvedést, beláthatatlan kárt okoztak ezzel – folytatta a városvezető. – 1956-ban nem volt okostelefon és nem volt internet, mégis százezrek tették egyszerre ugyanazt, mondták egyszerre ugyanazt az országban, mert az magyar szívből, magyar lélekből jött. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei magasra tették az emberi mércét. Példát mutattak hősiességből, hazaszeretetből, a haza iránti elkötelezettségből.

Magyarország
Magyarország szuverenitását ma is védeni kell - erről is beszélt Zalakaroson Nagy Bálint államtitkár
Fotó: Szakony Attila

Magyarország kötelessége a hősök emlékének őrzése

Hozzátette: mindenkinek Magyarországon kötelessége, hogy a hősök emlékét megőrizzék, s az ifjúságnak, a ma élőket követő nemzedékeknek elmondják, mi történt 1956-ban. Meg kell ismertetni a fiatalokkal történelmünk ezen korszakát, mert csak így van esély arra, hogy megértsék azt, mekkora drága kincs a szabadság, a nemzeti függetlenség.

A hazájukért harcoltak

Majd Nagy Bálint államtitkár lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: a történelmünk szabadságharcosai közül kitűnnek az ’56-osok, mert ők egy elnyomott és hitehagyott világban szálltak szembe a hatalommal a hazájukért, a jövőjükért, az igazságért.

Világos döntést hoztak

– A nyomasztó és fájdalmas eseményeket tovább nehezíti a kommunista bosszú áldozatainak száma – folytatta Nagy Bálint. – Több, mint 300 szabadságharcost kivégeztek, sokakra börtön és kényszermunkatábor várt, és 250 ezren hagyták el az országot, emberhez méltóbb élet reményében. Akkor, 1956 októberében a magyarok hoztak egy világos döntést. Egy érthető és egyértelmű döntést, amelyre az egész világ felfigyelt. Ez a döntés arról szólt, hogy a szabadságunkat, a függetlenségünket, a szuverenitásunkat nem adjuk. Ez a döntés arról szólt, hogy nem vagyunk alárendelve senkinek. Nekünk, magyaroknak is jár a szabadság, az önrendelkezés, amely akkor a nyugat-európai országokban már természetes volt.

A szuverenitás védelme ma is fontos

Az államtitkár fontosnak tartotta leszögezni: a szuverenitásunkat, függetlenségünket most is meg kell védenünk, jogunk van ahhoz, hogy a jelenlegi válságokra a magyar érdekeket szem előtt tartva magyar válaszokat adjunk.

Az ünnepi műsorban szólt még az emlékezőkhöz Kiss Bódog Zoltán a POFOSZ Zala Vármegyei Szervezetének elnöke, valamint a műsorban a Zalakarosi Dalárda és a Móra-iskola diákjai is közreműködtek. Végül az emlékezők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában