Nem kell félni attól, hogy az Afrikából származó vírus tömegeket betegítene meg

1 órája

Marburg-vírus: a betegség ijesztő, de a levegőben nem fertőz

Európában, különösen Magyarországon nem kell attól tartani, hogy a súlyos vérzéssel járó Marburg-vírus és más Afrikából származó vírus tömegeket betegítene meg – fogalmazott dr. Varnava Charalambos, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház gyermek- és fertőző betegségek szakorvosa. Bár a Marburg-vírus ijesztő, a levegőben nem fertőz.

Benedek Bálint

Dr. Varnava Charalambos elmondta: sokak aggodalommal figyelték azt a németországi esetet, hogy egy hamburgi orvostanhallgató egy ruandai kórházban dolgozott, ahol Marburg-vírussal fertőzötteket is kezeltek. Végül neki és a barátnőjének is negatív lett a tesztje.

Marburg-vírus
Dr. Varnava Charalambos: "Nem kell attól tartani, hogy  a súlyos vérzéssel járó Marburg-vírus és más, Afrikából származó vírus tömegeket betegítene meg"
Fotó: Szakony Attila

Kiütések és vérzés

– Viszont szeptember 29-én a kelet-afrikai Ruandában 36 fő fertőződött meg, ebből 11 ember meghalt – folytatta. – A Marburg-vírust először 1967-ben fedezték fel a németországi Marburgban, innen származik az elnevezése. Akkoriban majmokat importáltak Afrikából, és ezek okozták a fertőzéseket. Ugyancsak állatokban, majmokban és denevérekben található még a Lassa-vírus, az Ebola-vírus, valamint a majomhimlő. Ha az ember a fertőzött állatok húsából eszik, megfertőződhet. Még 1976-ban gyakorlatomat töltöttem a fővárosban, az egyik kórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályán, ahol egzotikus trópusi fertőzéseket láthattam. Ezeknek a betegeknek ijesztő tünetekkel kell szembenézniük. Aki elkapja például a Marburg-vírust, hirtelen influenzaszerű tünetek jelentkeznek magas lázzal, eszméletvesztéssel és idegrendszeri tünetekkel. A legszörnyűbb az, hogy kiütések jönnek elő és vérzésekkel járnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a Marburg-vírus átlagos halálozási aránya 50 százalék körüli, de a vírustörzstől és a kezeléstől függően 24 és 88 százalék között változott a korábbi járványok során.

Az alapvető higiéniai szabályokat be kell tartani!

A szakorvos hozzátette: emberről emberre a vírus számos módon terjedhet, akár vérrel, váladékkal vagy más testnedvekkel, valamint az ezekkel szennyezett felületekkel és anyagokkal való érintkezés során, sérült bőrön vagy nyálkahártyán keresztül. A lappangási idő 2 naptól akár 21 napig terjedhet. Viszont a legfontosabb, hogy levegőben nem fertőz. Az alapvető higiéniát nyilván be kell tartani, kezet kell mosni. A fővárosi Semmelweis Egyetemnek van egy útmutatója arra, mi a teendő, ha valaki Afrikába utazik.

Dr. Varnava Charalambos: a zaol.hu hiteles tájékoztatást ad olvasóinak

– A Marburg-vírus esetében a Pécsi Tudományegyetem kutatói próbálkoznak védőoltással is, a kutatások már előrehaladott stádiumban vannak és hamarosan elkészülhet a vakcina – fogalmazott dr. Varnava Charalambos. – Ettől függetlenül azt gondolom, hogy Európában nem kell nekünk félni, de jó érzés, hogy a zaol.hu portál foglalkozik a témával és hiteles tájékoztatást ad az olvasóinak. Annak ellenére, hogy a világon 21 millió (!) ember meghalt Covidban, az orvosok rengeteg tapasztalatot szereztek a járványok elleni küzdelemben, amit bármilyen új, a későbbiekben felbukkanó vírus esetében eredményesen használhatnak. Most ezekből az afrikai vírusokból nem hiszem, hogy itt a kontinensünkön és Magyarországon kialakulna járványszerű megbetegedés, persze egy-egy lokalizált eset előfordulhat.

Afrikában hiányzik az orvosi ellátás

A doktor leszögezte: az európai embernek nehéz elképzelnie, de a sivatagban vannak olyan falvak, települések, ahol egyáltalán nincs orvosi ellátás. Előfordult olyan eset is, hogy felütötte a fejét egy ilyen vérzéses betegség és egy adott közösség minden tagja meghalt, mert egyszerűen nem jutottak el az orvoshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában