Egyelőre ne gombásszanak Bajót környékén

1 órája

Medve a málnásban, ja nem, a Dunántúlon

Ismerik a székely mondást, miszerint a medve nem játék? Valóban veszélyes lehet szembetalálkozni egy macival, aki nem a málnásban keresgél, hanem természetes élőhelyén, az erdőben bóklászik. A Komárom-Esztergom vármegyei Bajót községben most az a hír járja, hogy macit láttak a közeli erdőben, pontosan Péliföldszentkereszt környékén. Hogy a hír kacsa-e – akarom mondani medve –, még nem lehet biztosan tudni, ám óvatosságból a bajóti polgármesteri hivatal arra kér mindenkit, óvatosan menjenek kirándulni, gombászni a környéken.

Mozsár Eszter

Bajót község polgármestere azt írja, hétfőn délután több egymástól független bejelentés érkezett az önkormányzathoz, hogy Péliföldszentkereszt környékén reggel és nap közben több alkalommal is egy különös állat jelent meg, melyet leginkább medveként tudnak azonosítani.

medve
Reméljük, hogy csak kacsa a hír, s nem ilyen barna medve járkál Bajót környékén
Forrás: wikipédia

„Természetesen minden ilyen jellegű bejelentést komolyan kell venni, hiszen Magyarországon az elmúlt években egyre gyakrabban fordulnak elő medve-, farkasészlelések, bizonyos területeken már szinte állandónak tekinthető a jelenlétük. Éppen ezért azonnal felvettem a kapcsolatot a rendőrséggel, a helyi vadásztársasággal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival. A vadásztársaság hivatásos vadásza még tegnap délután bejárta a helyszínt, majd ma reggel én személyesen is bejártam a területet, mint aktív vadász – írja Tóth Zoltán polgármester - Sem a szakszemélyzet, sem pedig én medvére utaló konkrét nyomot (lábnyom) nem találtunk. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy az észlelések nem voltak valódiak! Ezért kérek minden erdőjárót, hogy fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erdőkben, és ha bármilyen szokatlan dolgot (közvetlen találkozás, lábnyom, stb.) tapasztalnak, látnak, azt haladéktalanul jelezzék az önkormányzat, a rendőrség, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park felé!”

Aki tehát a napokban Észak-Dunántúlon vagy a Gerecse-hegység környékén jár, vigyázzon, legyen óvatos. Ki tudja, mi jön szembe velünk az erdőben. Egy biztos, novemberben Erdélybe utazunk. Ott valószínűleg nagyobb esélyünk lesz medvét látni. Ha igen, biztosan készítek fotókat. 

Amúgy a medvetámadás valóban veszélyes, ahogy az nemrég történt a Hajdúságban

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában