Az elhunytakra emlékezünk

2 órája

Mindenszentek és halottak napja: készülnek a keszthelyi temetőkben (Galéria)

Halottak napja és mindenszentek közeledtével napirendre kerül a mécsesek, koszorúk beszerzése, szeretteink síremlékének gondozása kiemelt figyelmet kap. Havasi Irmával, Keszthely város temetkezési ágazatvezetőjével tettünk egy sétát a Szent Miklós temetőben, aki a mindenszentekre való készülődésről, a most zajló munkálatokról, a temető nyitvatartásáról, illetve a sírhelyek lejáratának megújításáról közölt részleteket.

Mészáros Annarózsa

Mindenszentekre készülve sokan vásárolnak gyertyákat, mécseseket

Fotó: Mészáros Annarózsa

Ősszel a sírkertekben is megnövekszik a munka: a zöldterületek karbantartása, a fák, cserjék visszavágása történik, amelyek belógnak az utak fölé. A hulladékszállítás is jóval nagyobb feladat, hiszen a temetőbe nem tudnak konténeres autók bemenni, csak kis traktorok, ezért hulladékgyűjtők vannak kihelyezve, ahova lerakják a hozzátartozók a sírokról leszedett hulladékot, koszorúkat, és a temető munkatársai onnan viszik el egy konténerbe. A kaszálással már végeztek, a leveleknek az összegereblyézése és elszállítása, illetve a kavicsos utaknak a takarítása folyamatos. Havazás, síkosodás esetén az aszfaltos részeken, illetve a bejáratnál érdesítő anyagot szórnak ki, a kavicsos utakat hótolóval teszik járhatóvá, amennyire lehet. A kavicsos utak érdessége megmarad a vékony hóréteg alatt, így ez nem szokott nagy gondot okozni a temetőlátogatáskor, ami mindenszentek idején jelentősen megnövekszik.

mindenszentek
Takarítanak a keszthelyi Szent Miklós temetőben, hogy mindenszentekre szép, rendezett környezet fogadja a látogatókat     Fotó: Mészáros Annarózsa

A temetőbe nem lehet csak úgy behajtani, általában előre szoktak szólni a látogatáskor a mozgásukban akadályozottak - mondja Havasi Irma. - Ügyeletet tartunk ebben az időszakban, hétfőtől már este nyolcig itt lesznek a kollégák, kint lesz a telefonszám, amin lehet jelezni a behajtási szándékot. Illetve van egy megszokott formula: hármat dudálnak a kapuba érve a látogatók. A Szent Miklós temető nem alkalmas arra, hogy itt autóval közlekedjenek, vannak részek, ahova be lehet hajtani, például a ravatalozóig, de az éles útelágazások és a szűk utacskák miatt nem lehetséges az autós közlekedés.

A sírok lejárata és meghosszabbítása

Sokaknak ilyenkor jut eszébe, hogy a sírok gondozásán túl annak újbóli megváltását is rendezze. Ezt adott év december végéig kell megtenni, amennyiben lejár a sírhely, urnafülke vagy bármely temetési hely megváltott ideje. Ez 10, 25, 60 év lehet. 

-1999-ben volt egy nagy reform a temetkezési törvényben. Onnantól fogva számít az, hogy egy koporsós temetés esetén minimum 25 évre meg kell hosszabbítani a sírhely megváltását. Tehát bármikor van egy temetés, lehet, hogy az a sírhely még 10 évig érvényes, de 15 évet akkor is rá kell még pluszban váltani, hogy a temetés évétől 25 év érvényességi idő meglegyen - figyelmeztet az ágazatvezető.

Az adott település temetkezés irodájában tudnak érdeklődni a hozzátartozók szerettük sírhelyének lejárati idejéről telefonon, e-mailben vagy személyesen is (Keszthelyen a Szalasztó utca 3. szám alatti irodában, a 83/312-212-es telefonszámon, vagy e-mail-ben a [email protected] címen). Ehhez szükség van az elhunyt nevére, aki sírban nyugszik, mikor lett oda temetve, ki váltotta meg előzőleg azt a sírhelyet.

Két éve készült egy digitális temető térkép erről a Szent Miklós temetőről - ez nagyban segíti az iroda munkáját, így könnyebben tudnak tájékoztatást adni a hozzátartozóknak.

- Tavaly már ki voltak ragasztva a sírokra, hogy adategyeztetés miatt jelentkezzenek nálunk, amennyiben lejáratközeli sírhelyről beszélünk. Nagyon sokan felkeresték irodánkat, de még van bőven olyan sírhely, amelyet nem tudtunk leegyeztetni. Remélhetőleg eljön az az idő is hamarosan, hogy tudunk értesítést küldeni, de csak azoknak, akiknek minden adata szerepel a rendszerben. Sokan költöztek, nem biztos, hogy az az első gondolatuk, hogy a temetkezési iroda felé, mint sírhely felett rendelkező is bejelentse, hogy elköltözött, így nehézkesen tudjuk utolérni a hozzátartozókat.

A sírhelyek felszámolásának szabályai

Amennyiben nem jelentkeznek a hozzátartozók egy sírhely meghosszabbításra, arra az esetre is van egy törvényi szabályozás. Elsősorban meg kell keresni a hozzátartozókat, amennyiben nem találnak senkit és lejárt az adott sírhely, akkor meg kell hirdetni országos, illetve helyi lapokban (szabályozott időközönként, összesen háromszor), hogy várják a hozzátartozó jelentkezését ez ügyben. Abban az esetben, ha nem jelentkezik senki, akkor fel lehet számolni a sírhelyet, illetve újra lehet értékesíteni azt.

Felmerül a kérdés, hogy az elhunyt földi maradványaival mi lesz, ha a sírhely felszámolásra kerül. Keszthelyen ilyenre még nem volt példa, de hamarosan döntés születik arról, hogy készít-e a fenntartó egy sírkamrát vagy csontkamrát és abban lesznek elhelyezve a maradványok, vagy el lesznek hamvasztva, s akkor a hamvak a temető területén lesznek elhelyezve. 

- Sokan vannak olyanok, akiknek 5-6 sírjuk van a temetőben. Olyan eset már történt, hogy hogy a sírokból exhumáltunk és egy helyre lettek a hamvak vagy a csontok elhelyezve. Tehát erre is van mód, s akkor le lehet mondani azokról a sírokról, hiszen nem kis összeg megváltani egy sírhelyet - mutat egy lehetőséget Havas Irma az anyagi terhek könnyítésére.

A sírgondozás fontossága és a temetők rendje

Havasi Irma emlékezteti a hozzátartozókat, hogy a Szent Miklós temető egy kiemelten védett természeti terület, s hogy a sírok mellé ültetett nagyra növő növények, például fák és cserjék károsíthatják a síremlékeket. A temetkezési iroda segítséget nyújt ezek visszavágásában és eltávolításában, de a legjobb, ha csak sziklakerti növényeket ültetnek a sírokra. A temető mindkét bejáratánál elhelyezett eszközöket, mint gereblyék és locsolókannák, a sírgondozásra használhatják a látogatók.

 - Alapesetben nem engedi meg a törvény, hogy a sírokhoz bármilyen módon hozzányúljunk. A környezetét rendben kell tartanunk, de magáról a sírról nem vehetünk le semmit és nem is tehetünk oda, hacsak meg nem kér minket a hozzátartozó.

Nyitvatartás mindenszentek és halottak napja idején

A keszthelyi temetők október 28. és november 10. között reggel 7 órától este 8 óráig várják a látogatókat. A Szent Mihály temető parkolóval rendelkezik, míg a Szent Miklós temető közelében lévő bolt mellett lehet parkolni. A rendőrség irányítja a megnövekedett forgalmat a temetők környékén.

Mészáros Annarózsa


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában