Jubileumi rendezvény

2 órája

Murcifesztivál: csak Zalalövőn bizonyult életképesnek

Az utóbbi évek látogatottságát magasan meghaladó érdeklődés mellett rendezték meg Zalalövő őszi hagyományőrző programját. A jubileumi, XX. Zalai Murcifesztivál olasz és magyar borokkal, változatos gasztronómiai kínálattal, valamint kulturális programokkal várta az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Páli Zoltán atya terményáldás közben. Mellette balról Galambos István, a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület elnöke, mögötte jobbról Gyarmati Antal Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvény már a délelőtti órákban elkezdődött, hiszen a murcifesztivál egyik kísérőprogramjaként a szüreti felvonulások hagyományát is felélesztette az Ezüstlile néptáncegyüttes. 12 órától közösségi főzés vette kezdetét a rendezvény helyszínén, a városközpontban, majd 14 órakor a Salla Művelődési Központ és Könyvtár épületében a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált A szakkör program vándorkiállítását nyitotta meg Sági-Világos Diána Zala vármegyei igazgatóhelyettes. Ehhez kapcsolódóan dr. Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának igazgatója egy olyan 1845-ös oklevél másolatát adta át a városnak, amely tanúsága szerint a mezővárosi ranggal rendelkező „Szala-lövő” évenként négy országos és marha vásár tartására vált jogosulttá. A kiállításmegnyitót estig tartó színpadi programok követték, illetve 16 csapat és magánszemély vállalkozott arra, hogy közösségi főzéssel gondoskodik a fesztiválon részt vevők étkeztetéséről.

Ünnepi köszöntőt dr. Pálfi Dénes mondott Fotó: Gyuricza Ferenc

A murcifesztivál hagyománya

Mindeközben a murcifesztivál ünnepélyes megnyitóját is megtartották, ahol elsőként Gyarmati Antal polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Többek közt arról beszélt, hogy a húsz éve elindított hagyomány nemcsak életképesnek bizonyult, de évről évre egyre több érdeklődőt is vonz a program. Ennek köszönhetően a helyi és környékbeli vendégek mellett az erdélyi, olasz és osztrák testvértelepülések lakói is rendszeresen jelen vannak, tevékeny részt vállalva a programokból, a közösségi főzésből vagy a borkínálásból, továbbá immár második éven a nagyradai borászok borait is megkóstolhatták a fesztivál látogatói.

A sármelléki Tüskevár táncegyüttes is fellépett a murcifesztiválon Fotó: Gyuricza Ferenc

 

Az olaszországi Farra d’Isonzo településről érkezett Pierino Blasig borral és olasz sonkás szendviccsel kínálta a vendégeket Fotó: Gyuricza Ferenc

Jézus első csodája

Ünnepi beszédet dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök, a murcifesztivál állandó díszvendége mondott. A szőlő és a bor dicséretét hangsúlyozva kiemelte: lassan kétezer éve lesz annak, hogy a kenyér mellett a bor is oltárra emeltetett, ami a szőlőtermelőnek szóló tisztelet is egyben, de Jézus első csodája szintén borral kapcsolatos, amikor a kánai menyegzőn a vizet édesanyja, Mária kérésére ezen nemes itallá változtatta. A szőlőtermesztők helyzete ugyanakkor egyáltalán nem könnyű, évről évre komoly próbatételek elé állítja őket a természet.

A közösségi főzésből a Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület is kivette részét, ők bakonyi sertésragut készítettek. A képen balról Erdei Tünde, Horváth Eleni és Horváth Edmondné Németh Tünde Fotó: Gyuricza Ferenc
A csesztregi népdalkör nemcsak a színpadon teremtett jó hangulatot Fotó: Gyuricza Ferenc

Köszönet a szőlőtermelőknek

Dr. Pálfi Dénes megemlékezett arról is, hogy murcifesztiválok megalapozására több helyen is történt kísérlet Zalában, ám ezek Zalalövő kivételével mindenütt elhaltak. A helyiek kitartása többek között ezért is érdemel elismerést. A megnyitón a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete képviseletében dr. Domonkosné Nádasi Mária mondott még köszöntőt. Ennek során köszönetet ugyancsak mondott a szőlővel foglalkozók egész éves munkájáért, illetve utalt arra is, hogy a murci kóstolásával már képet kaphatunk arról, hogy milyen lesz az adott évjárat bora. A köszöntőket terményáldás követte még, a szakrális ceremóniát Páli Zoltán plébános végezte el, aki arról is megemlékezett, hogy Szent Márk ünnepén, a búzaszenteléssel a jó termésért imádkozunk, ilyenkor pedig köszönetet, hálát mondunk azért, hogy eredményes betakarítási, aratási, szüreti munkálatokon lehetünk túl.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában