Köszönik, örülnek neki, de lehetne több is

1 órája

Nyugdíjasok a nyugdíjemelésről

Amióta Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy állandósítják a 13. havi nyugdíjat, s miután Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette, hogy a jövő évben 3,2 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak az idősek, azóta mindenki erről beszél. Szakértők vitatkoznak a tévében, vélemények ütköznek, elemző cikkek jelennek meg a sajtóban. Mi a nyugdíjasokat kérdeztük, mit szólnak a bejelentéshez.

Pásztor András

A nyugdíjemelés nem követi az élelmiszer- és a gyógyszerárak emelkedését

Fotó: Szakony Attila

Bárki, akivel beszéltünk a téma kapcsán leszögezte, hogy örül a 13. havi nyugdíjnak, illetve a jövőre várható 3.2 százalékos emelésnek, ugyanakkor azt sem rejtették véka lá a nyugdíjasok, hogy mindez még mindig kevés.

nyugdíjas
A nyugdíjak emelkedése lassabb ütemben zajlik, mint a munkabérek növekedése
Fotó: Szakony  Attila

A munkabér gyorsabb ütemben növekszik, mint a nyugdíj

Léránt József úgy fogalmazott: a 13. havi nyugdíj állandósítása örömteli hír, ugyanakkor a jövőre várható 3,2 százalékos nyugdíjemelés karcsúnak tűnik.

- Tisztában vagyok vele, hogy a statisztikai adatok szerint az éves infláció valahol 3-3,5 százalék körül lesz, de a nyugdíjasokat érintő kiadások - élelmiszerek, gyógyszerek ára és a lakhatás költségei - ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek - mondta, majd azt hozzátette: a bérek sokkal gyorsabb ütemben növekednek, mint a nyugdíjak, így évről-évre nagyobb lesz az olló.

Mánfai Lászlóné szerint a nyugdíjasok minden emelést és plusz juttatást köszönettel fogadnak, ha ez sem lenne, akkor nagyon rossz lenne az idősek helyzete.

Tízezer forint már nem elég

- Hiába megyek le a piacra 10 ezer forinttal, abból képtelenség egy nagybevásárlást megoldani, az élelmiszerek ára óriásit emelkedett, a gyógyszerekről pedig már ne is beszéljünk - húzta alá Mánfai Lászlóné, aki szerint a 13. havi nyugdíj állandósítása jelenthet némi gyógyírt.

- Mióta megszüntették a nyugdíjak svájci indexálását, azóta minden nyugdíjas rosszabbul jár, az infláció mértéke és az ahhoz igazodó nyugdíjemelés nem mutat valós számokat - vélekedett Fehér Imre, a nagykanizsai MOL Bányász Nyugdíjas Klub elnöke, aki szerint vissza kellene állítani az úgynevezett nyugdíjkosarat, melyben kifejezetten olyan termékek szerepeltek, amiket az idős korosztály vásárol. - Én például azt sem értem, hogyan fordulhat elő, hogy miközben felére csökkent a búza felvásárlási ára, mégis 10 százalékot emelkedett a kenyér és más pékáruk ára?

A 13. havi nyugdíjnak minden idős ember örül

Fehér Imre a 13. havi nyugdíj állandósításával kapcsolatban azt mondta: ennek a döntésnek minden magyar nyugdíjas örül, ugyanakkor bármit is vásárolnak majd ebből az összegből, azt 27 százalékos ÁFA sújtja, ami visszacsordogál az államkasszába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában