Október 23.: 1956-ra és a zalaegerszegi hősökre emlékeztek

2 órája

Nagy János államtitkár: 1956 a magyaroké

„1956-a a magyaroké, 1956 nem eladó, ’56 nem lehet percemberek politikai performansza”, hangsúlyozta beszédében a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulója alkalmából rendezett október 23-i megemlékezésen az Ady utcai ’56-os emlékműnél, Zalaegerszegen.

Antal Lívia

Az október 23-i megemlékezésen város vezetői koszorúznak az '56-os Emlékműnél

Fotó: A szerző

1956 mindazoké, akik ma őszintén és tisztelettel közelítenek a magyar szabadsághoz és függetlenséghez, emelte ki Nagy János az október 23-i megemlékezésen. Mint mondta, abban a 12 csodálatos napban minden magyar szíve egyszerre dobbant, és új életre kelt a két világháborúban letaposott, kétszer feldarabolt, majd a Szovjetuniónak odadobott ország. Már az első napon magyar emberek százezrei döntöttek úgy, hogy kivágják a nemzeti lobogónkból az önkényuralom szimbólumát.

Október 23-i megemlékezés
Nagy János államtitkár emlékezett vissza 1956 történéseire az október 23-i megemlékezésen Zalaegerszegen
Fotó: A szerző

Október 23-i megemlékezés: Zalaegerszegen is tüntettek

Beszédében kitért Mindszenty József hercegprímás üldöztetésére, hozzátéve azt, hogy a kommunisták nem számoltak az igazság felszabadító erejével. A zalaegerszegi eseményekre rátérve felidézte, hogy 68 évvel ezelőtt emberek tüntettek itt a párttitkár lemondását követelve. A sarokba szorult karhatalmisták itt is tüzet nyitottak a fegyvertelen emberekre.

„A kormány valóban a helyén van”

- A magyar forradalom és szabadságharc a világtörténelem legszebb lapjaira kívánkozik. Hősei előtt tisztelegve megfogadjuk, soha többé nem hagyjuk, hogy a nemzet szabadságán és hazánk szuverenitásán folt essék. A magyarok biztosak lehetnek abban, hogy akárcsak az elmúlt 14 évben, csapataink valóban harcban állnak és a kormány valóban a helyén van – szögezte le Nagy János. 

Koszorúzás az ’56-os Emlékműnél

Az 1956-os forradalom zalaegerszegi eseményeiről Farkas Ignác, a Hevesi Sándor Színház Jászai Mari-díjas színművésze tolmácsolásában is hallhattak részleteket a megemlékezők. Pál Krisztina énekes Varga Miklós Aki magyar velünk tart című dalát énekelte el. Az emlékezés és tisztelet koszorúit mások mellett Nagy János államtitkár, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja helyezte el az ’56-os emlékműnél.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában