Fórum a Megyeházán

2 órája

Polgármesterek ismerkedtek egymással és az önkormányzatisággal

Október elsejétől megalakultak az új képviselő-testületek országszerte. Ebből az alkalomból Vigh László országgyűlési képviselő invitálta választókerületének településvezetőit a Megyeházára. A fórumon az önkormányzatiságról tudhattak meg többet a polgármesterek, illetve megismerhették egymást, valamint a rendőrség és a katasztrófavédelem, illetve az államkincstár munkáját.

Mozsár Eszter

Az I. számú választókerülethez 76 település tartozik – köztük Zalaegerszeg, Lenti és Zalalövő városa -, a meghívásnak szinte valamennyi polgármester eleget tett, s megtelt a Megyeháza Deák-terme. A 76-ból 26 településen választottak új polgármestert az állampolgárok június 9-én, így őket is megismerhették a régi vezetők.

önkormányzatiság
Térségi polgármesterek fóruma a Megyeházán, fókuszban az önkormányzatiság. Balról jobbra: Takács Ottó tű. ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, a ZVRFK vármegyei rendőrfőkapitánya, Vigh László országgyűlési képviselő, Szabóné Mileji Ágota, a Magyar Államkincstár Zala Vármegyei Igazgatóságának igazgatója és Balaicz Zoltán polgármester 
Fotó: Pezzetta Umberto

Térségi polgármesterek, ha újak

- A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtsunk az új polgármestereknek, informálódjanak arról, hogy miről szól az önkormányzatiság, milyen törvényes keretek között mozoghatnak – felelte érdeklődésünkre az országgyűlési képviselő. - Fontos, hogy tisztában legyenek a településen lévő oktatási, egészségügyi és szociális intézmények, háziorvosi és védőnői szolgálat működésével. Azok, akik még nem voltak önkormányzati képviselők vagy teljesen más területen dolgoztak, azoknak szeretnénk elsősorban támogatást nyújtani, s a megfelelő információkkal ellátni őket. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megerősítsék egymás között a kapcsolataikat - mondta a politikus.

Vigh László hozzátette, önmagában már az is óriási erőfeszítés és munka, hogy szinten tartsák a település működését, a fejlesztésekhez pedig további kitartásra, elkötelezettségre van szükség. Személy szerint az egyéni elbeszélgetéseket is szívesen szorgalmazza, így tekintve át egy-egy adott település lehetőségeit, erősségeit.

Fotó: Pezzetta Umberto

A települések szoros kapcsolatban legyenek egymással

A fórumon Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármester is köszöntötte településvezető társait. Egy aktuális kérdést is felvetett, így a kormány egyik legújabb döntésével, a versenyképes járások programmal kapcsolatosan elmondta, a hatékony együttműködés jegyében szorgalmazza, hogy minél előbb üljenek le egymással beszélgetni és terveket meghatározni a járások polgármesterei.

A fórum előtt lapunknak Sárhida polgármestere, Nagy Marianna elmondta, másodszor szavaztak neki bizalmat, előtte pedig képviselőként dolgozott, így a harmadik önkormányzati ciklusát kezdi. A közel nyolcszáz fős település célja az emberek helyben tartása, felelte.

Új vezetőként kezdi a ciklust dr. Szalár Edina Zalabaksán, ő tíz éve tagja a képviselő-testületnek. Elsődleges feladatának tartja, hogy a falut személyesen bejárva, az ott élőkkel átbeszélje és priorizálja a feladatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában