Novemberben indul az "Egy szúrás, egy szűrés" kampány a kórházban

1 órája

Prosztatarák: egy vérvétellel felismerhető

A prosztatarák korai felismerése érdekében a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban november 4-én (hétfő) és november 11-én (hétfő) "Egy szúrás, egy szűrés" címmel akciót hirdetnek. A férfiak körében a prosztatarák korai felismerését kulcsfontosságúnak tartják.

Benedek Bálint

A prosztatarák szűrőprogram részleteiről kedden a kórházban sajtótájékoztatón beszélt dr. Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos, valamint dr. Flórián Zoltán, az urológiai osztály főorvosa és dr. Erdődi Bence urológus.

prosztatarák
Prosztatarák szűrőprogramot indít a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház. A sajtótájékoztatón balról: dr. Flórián Zoltán, dr. Brünner Szilveszter és dr. Erdődi Bence
Fotó: Szakony Attila

Prosztatarák: novemberben indul a szűrési kampány

– Fontosnak tartjuk, hogy a betegség klinikai tünetek megjelenése előtt, de már mikroszinten meglévő problémákat kiszűrjünk – mondta dr. Brünner Szilveszter. – A Népegészségügyi Szűrőprogram keretében több szűrőprogram zajlik a kórházban, ezen túlmenően időszakos akciókat is tartottunk, szerencsére nagy érdeklődés mellett. Novembertől pedig a prosztatarák szűrési kampányunk is indul.

Már 45 éves kor felett érdemes elmenni prosztatarák szűrésre

Dr. Flórián Zoltán hozzátette: világszerte a férfi lakosság második leggyakoribb megbetegedése a prosztatarák és az ötödik leggyakoribb haláleset. Világszinten 2020-ban a statisztikai adatok azt mutatták, hogy körülbelül 1,4 millió újonnan felfedezett prosztatarákos férfi volt, a halálesetek száma 375 ezer embert jelentett. Csak az Európai Unióban ugyanebben az időszakban 335 ezer új beteget észleltek és mintegy 70 ezer férfi halálát okozta a prosztatarák. Van egy magyarországi adat 2019-ből, ami 4800 új daganatos beteget észleltek.

– Általában 65 év felett alakul ki a prosztatarák, viszont újabban a 45 és 65 év között is emelkedik a betegek száma, épp ezért szükség van a szűrésre – tette hozzá a főorvos.

"Egy szúrás, egy szűrés"

Dr. Erdődi Bence kiemelte: a Magyar Urológusok Társaságával együttműködve novemberben, a prosztatarák szűrésének hónapjában a kanizsai kórházban is elindítják az "Egy szúrás, egy szűrés" programot. Vagyis csupán egyetlen vérvételre lesz szükség az érkezőktől. A vérvétel előtt kerülni kell: a fizikai aktivitást, a kerékpározást, a szexuális együttlétet.

A szűrés előzetes regisztrációhoz kötött

– Az rendelőintézetben az urológiai szakrendelésen az első emelet 20-as ajtónál PSA vizsgálati nyílt napokat szervezünk, melyet előzetes regisztrációhoz kötünk – folytatta. – November 4-én és november 11-én, vagyis hétfői napokon 8.30 és 14 óra között. Időpont a kartonozón keresztül, 06-93/502-061-es telefonszámon kérhető. A vizsgálati eredmények kiértékelése telemedicinális úton történik. Abban az esetben, ha felmerül a rosszindulatú daganat gyanúja, telefonon értesítjük a beteget lehetőséget biztosítva a lelet személyes megbeszélésére, fizikális és ultrahang vizsgálatra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában