Az ősz lehűti az aszfaltot és befejeződik a motorosszezon

3 órája

A stoptábla világos utasítást ad: Állj meg! – videó

Stop, vagyis "Állj elsőbbségadás kötelező!". A jelzőtábla világos utasítást ad minden közlekedőnek: az útkereszteződésnél a megállást jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe behajtás előtt meg kell állni és elsőbbséget adni a védett útvonalon haladó járműnek – mondta Lovkó Balázs rendőr százados, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési főelőadója. A stop jelzőtáblával kapcsolatos szabályok ismertetésén túl az őszi motoros közlekedés veszélyeiről Kovács Zoltán szólt az Országos Polgárőr Szövetség motoros tagozatának nevében.

Benedek Bálint

Lovkó Balázs úgy érzi, hogy olykor a közlekedőknek fontos lenne felfrissíteniük a KRESZ-ismereteiket. Ezért beszélt most részletesebben a Stop jelzőtáblához kapcsolódó szabályok betartásáról. S persze azért is, mert mint arról hétfőn beszámoltunk, tragédia történt Nagykanizsán.

Stop
A hétfői baleset helyszínén jól észrevehető helyen van a stop tábla, melynek helyes használatáról beszélt Lovkó Balázs
Fotó: Szakony Attila

Stop tábla: időben meg kell állniuk a sofőröknek

– Olyan kereszteződésekben, ahol élénk a keresztirányú forgalom, vagy nagyobb sebesség elérésére is képesek a járművek, cél a biztonságos közlekedés megteremtése, s ennek megfelelő forgalmi jelzések, így adott esetben az "Állj, elsőbbségadás kötelező!" tábla kihelyezése – fogalmazott a rendőr százados. – Természetesen nincs semmi kőbe vésve, egy közlekedési csomópont is változtatható, így ahol korábban "Elsőbbségadás kötelező!" jelzőtáblát helyeztek ki, azon lehet módosítani, és biztonságosabbá tehető egy csomópont. Érdemes a járművezető szemszögéből is megvizsgálni a közlekedést. Nyilván az elsőbbségadásra kötelezettnek mindig olyan sebességgel kell megközelítenie a kereszteződést, hogy a stop táblánál időben megálljon. A sebességével véletlenül se tévessze meg a védett útvonalon haladó járművek sofőrjeit. Azért lényeges, hogy csökkentett sebességgel közelítsen egy ilyen csomópont felé, hiszen már az oda vezető úton lehet bizonyos információkat gyűjteni az adott helyzetről, a kialakuló közlekedési szituációról, a környezetről. Amint odaér a vonalhoz és megállítja a gépjárművét, minden irányba el kell néznie. Fel kell mérnie a forgalmi viszonyokat, a távolságokat, illetve, hogy milyen sebességgel és épp milyen nagyságú jármű közeledik.

Világos utasítás: Állj meg!
Fotó: Szakony Attila

Fontos az emberi tényező

Lovkó Balázs hozzátette: semmilyen forgalomtechnikai megoldás és jelzőtáblázás nem helyettesíti az emberi tényezőt. Egy forgalmi szituációban mindenki megfelelően mérje fel a lehetőségeket, figyeljen a szabályokra. Az emberi figyelmet a biztonságos közlekedés nem nélkülözheti.

Novemberben újra megvizsgálják a kereszteződést

– Nagykanizsán hétfőn a Gábor Áron és a Hevesi Sándor utca kereszteződésében történt halálos kimenetelű baleset –idézte fel. – Nem ez az első eset, hogy tragédia történt ezen a helyszínen. Tavaly már volt egy forgalomtechnikai felülvizsgálat, és ezt követően idén nyáron került ki a stop jelzőtábla. Ettől függetlenül novemberben egy újabb forgalomtechnikai bejárást tervezünk az önkormányzat és a közútkezelő munkatársaival, amelyen megvizsgáljuk, hogy miképp lehet még biztonságosabbá tenni ezt a csomópontot.

Ősszel lehűl az aszfalt

A tragikus ütközésben egy motoros hunyt el. Kovács Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség motoros tagozatának nevében kiemelte: tudomásul kell vennie a motorkerékpárral közlekedőnek, hogy a motorra szerelt gumiabroncsok a nyári időjárási körülményekre vannak kifejlesztve. Vagyis olyan gumikeverékek, melyek a meleg aszfalton a legjobban tapadnak. Ősszel aztán lehűl az aszfalt és az abroncsok tapadóképessége is jelentősen megváltozik. Ezért is érdemes fokozottan odafigyelni a sebesség helyes megválasztására, hisz a motor ilyen körülmények között másképp viselkedhet. Csalóka az időjárás. A motorosok közül néhányan még szeretnék kihasználni, hogy kellemes a levegő hőmérséklete, viszont az aszfalté már hideg.

A vadveszélyre a motorosok is figyeljenek

– Az őszi mezőgazdasági munkák során több helyen sár kerülhet az aszfaltra, mely a ködös, hűvös reggeleken csúszóssá válhat – tette hozzá a szakember. – Amíg egy autó vészfékezéssel és egy kisebb kormánymozdulattal kikerülni az adott részt, addig egy motornál ez nem ilyen egyszerű. Ugyancsak lényeges a vadveszélyre is figyelni ebben az időszakban, amikor az állatok táplálék után kutatva még fényes nappal is kiléphetnek az országútra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában