Több száz látogatót vonzott

3 órája

A Szent Korona hiteles másolata látogatott Keszthelyre

2024. október 26-án, Keszthely városa különleges eseménynek adott otthont: Őfelsége, a Szent Korona hiteles másolatát a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában fogadták, a Nemzeti Kör szervezésében. A nemzeti összetartozást és a keresztény hagyományokat ápoló esemény több száz látogatót vonzott Keszthely szívébe.

Mészáros Annarózsa

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Szent Korona Magyarország egyik legszentebb jelképe, amely évszázadokon keresztül szolgált az ország függetlenségének, egységének és keresztény gyökereinek szimbólumaként. A hiteles másolat bemutatása és tisztelete méltó alkalom a magyarság és a keresztény kultúra emlékezésére és összetartozásának erősítésére. 

Szent Korona
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Nemzeti Kör missziója

A Nemzeti Kör szervezete kiemelt feladatának tekinti a nemzeti értékek ápolását és bemutatását. Az Őfelsége, a Szent Korona hiteles másolatának Keszthelyre hozatala ennek a missziónak egyik fontos állomása.

Az esemény kezdetén a magyar történelmi zászlók és a Szent Korona őrzői vonultak be,  Németh Kristóf kántor orgonajátéka kíséretében. A Karmelita Bazilika képviseletében Főtisztelendő Mezei András atya üdvözölte a résztvevőket, majd köszöntötte a meghívott szervezeteket és egyesületeket.

Mi megvédjük a koronát, a korona megvéd minket

A Helikon Kórus előadásában Kodály Zoltán Magyarok címere című műve hangzott el, amelyet Mezei András atya áldása követett. Vozár Péterné, a Keszthelyi Nemzeti Kör elnöke méltatta a Szent Korona jelentőségét, hangsúlyozva a koronának a magyar történelemben és kultúrában betöltött pótolhatatlan szerepét. Az ünnepségen Pap Gábor művészettörténész előadását idézve megismerkedhettek a látogatók a magyar Szent Korona jelentőségével, annak „szentségéről” és egyedülálló szerepéről, mint nem tárgyi, hanem jogi és vallási személyiséggel rendelkező koronáról. A történeti ismertetés rávilágított, hogyan testesítette meg a Szent Korona az ország egységét és a királyi hatalom legitimitását a magyar történelem során.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Helikon Kórus Kodály Zoltán és Erkel Ferenc műveivel emelte az esemény hangulatát, majd a Szent Korona menekítése című film vetítése következett, amely után Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó tulajdonosa bemutatta a Szent Koronáról szóló könyveit.

A rendezvény zárásaként a Hagyományőrző Koronaőrök áthelyezték a Szent Korona másolatát a nemzeti színű Szent István oltárhoz, majd közös fotózásra és agapéra került sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában