Idősek nappali ellátása és idősek otthona

3 órája

Szépkorú lakosokat köszöntöttek Zalakaroson

Az idősek világnapja tiszteletére szervezett ünnepséget azt elmúlt hét végén Zalakaros önkormányzata. A Karos Korzó épületébe azon helybélieket várták, akik betöltötték a 65. életévüket. A dél-zalai kisváros szépkorú állampolgárai közel harmadát teszik ki a lakosságnak.

Gyuricza Ferenc

A rendezvényen Czirákiné Pakulár Judit polgármester köszöntötte a szépkorú lakosokat

Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvényen Czirákiné Pakulár Judit polgármester mondott köszöntőt, aki nemcsak magyarul mondta el beszédét, de röviden németül is összefoglalta annak lényegét, tekintettel azon német anyanyelvű szépkorú jelenlévőkre, akik Zalakaroson találtak otthonra. Kiemelte: ahogy az ENSZ által első ízben 1991. október elsején megszervezett idősek világnapja program, úgy a későbbiekben ehhez a dátumhoz kapcsolódó világnap is a méltóságteljes időskor fontosságára hívja fel a figyelmet. 

szépkorú
A Gyöngyvirág néptánccsoport is fellépett a szépkorúak ünnepén
Fotó: Gyuricza Ferenc

Generációk közötti párbeszéd

A polgármester szerint napjaink egyik társadalmi problémája a generációk közötti párbeszéd hiányában rejlik. Ezért arra kérte a jelenlévőket – illetve közvetve a fiatalabbakat is – hogy becsüljék meg az együtt töltött pillanatokat, éljük meg az életet, szeressenek együtt nevetni, és értékeljék az élet legnagyobb ajándékának azt, amikor együtt lehetnek szeretteikkel.

Időskorhoz méltó derűs élet

Czirákiné Pakulár Judit úgy fogalmazott: polgármesterként szívügyének tekinti, hogy Zalakaroson olyan életkörülményeket teremtsenek, amely lehetővé teszi az időskorhoz méltó derűs életet. Ennek érdekében meg kell vizsgálni az idősek nappali ellátásának lehetőségét, hogy az egyedül élő szépkorúak és rászorulók barátságos közösségben tölthessék napjaikat. Szintén elő kell készíteni egy idősek otthona létrehozásának feltételeit, ki kell jelölni annak helyét, s ha szükséges, a települési szabályozást hozzáigazítani ahhoz, hogy a beruházás a későbbiekben megvalósulhasson. 

szépkorú
Fotó: Gyuricza Ferenc

Mintegy 900 szépkorú személy

Czirákiné Pakulár Judit lapunknak azt is elmondta: Zalakaroson mintegy 900 olyan személy él, aki betöltötte a 65. életévét. Az idősek világnapi rendezvényen közülük körülbelül 250-en vettek részt. A találkozó során külön is köszöntötték azon zalakarosiakat, akik idén ünneplik 80., 85. vagy 90. életévüket. A polgármester beszéde után a helyi Gyöngyvirág néptánccsoport adott műsort, majd Kossuth Gergő énekes szórakoztatta a jelenlévőket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában