Közösségi program

2 órája

Szépkorúak: megbecsült tagjai a helyi társadalomnak

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ezúttal is októberben rendezte meg a helyi idős korú lakosok köszöntését Zalatárnok önkormányzata. Az elmúlt hét péntekén mintegy száz fő, köztük nagy létszámban maguk a szépkorúak gyűltek össze a település IKSZT-jének nagytermében.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt (középen) a jelen lévő legidősebb szépkorúak, Tóth Henrikné és Fehér Béla társaságában

Fotó: Önkormányzat

A közép-zalai község lakosságszáma valamivel 600 fő felett van, ebből 135-en töltötték be a 65. életévüket, az önkormányzat őket hívta meg az ünnepségre. A program kezdetén helyi szereplők adtak rövid műsort a szépkorúak tiszteletére, a köszöntő beszédet pedig Soós Zsolt polgármester mondta. Kiemelte: immár hatodik alkalommal szólhat a település azon lakosaihoz, akik munkájukkal, példamutató életükkel rengeteget tettek mind a falu, mind a saját családjuk érdekében. Megbecsült tagjai ők a helyi közösségnek, akkor is, ha ezt nem minden esetben sikerül ezt kifejezni. 

- Messze tűnt az idő, mikor a közös családi programok természetesek, mindennaposak voltak és nem naptárban, határidő naplóban tervezettek. Mikor a családtagok nem számítógépen és okostelefonon tartottak kapcsolatot, hanem élőszóval, érintéssel és öleléssel élték meg a közös pillanatokat. Eltávolodtak egymástól a generációk és ezért az eltávolodásért nem okolhatjuk csak és kizárólag a változó világot. Az eltávolodást nem tekinthetjük törvényszerűnek és nem tekinthetjük a technikai fejlődés elkerülhetetlen következményének. Az okokat magunkban kell keresni. De nem csak az okok, hanem a megoldások is bennünk rejtőznek – mondta a polgármester, majd hozzátette: elsősorban a fiatalabb generációk tagjainak kell megállniuk és elgondolkodniuk azon, hogy hová vezet ez a rohanás, milyen következményekkel jár a generációk eltávolodása az életünkre, s ha ez így folytatódik, akkor milyen hatásai lesznek majd a mostani fiatalok időskorára, az ő gyermekeikkel és unokáikkal való kapcsolatukra.

Az ünnepi beszédet követően a helyi szokásoknak megfelelően a polgármester külön is köszöntötte a falu jelen lévő legidősebb lakosát, az 1938-as születésű Tóth Henriknét, majd a legidősebb férfit, Fehér Bélát is megajándékozta. A program zárásaként a közkívánatra a Zalaapáti Harmonikazenekar adott hangulatos műsort. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában