Segítenek, ahol kell, s most mi is segíthetünk, akár kincsvadászattal

3 órája

Szimat Állatvédő Egyesület: A kutyák jelentős hányadában még mindig nincs chip

„A kutyák mintegy 65 százalékában még mindig nincs chip, noha 2013 óra kötelező. És ha nincs chip, akkor állatorvos biztosan nem látta sosem az ebet, tehát nincs veszettség elleni oltása, a féreghajtóról és a kullancs elleni szerről nem is beszélve… Ilyenkor mindig megkérdezzük: akkor minek a kutya?! De erre értelmes, elfogadható választ még sosem kaptunk.” Balázs Eszter, a zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesület elnöke mondja mindezt, tapasztalatból.

Varga Lívia

Meséli: a Szimat Állatvédő Egyesület működési területén, csakúgy mint országosan, sok a kóborló, utcára kirakott eb, és gyakori a rossz tartás miatti bejelentés. Ilyenkor, ha azt látják, hogy a gazdák szeretik a kutyát, csak anyagi okai vannak a nem megfelelő körülményeknek, akkor próbálnak segíteni táppal, kutyaházzal, az állatorvosi költségek átvállalásával és legfőképpen az ivartalanításban. Ám ha a gazda lemond a nélkülöző állatról, elhozzák. 

Szimat Állatvédő Egyesület
Mátyás Katalin, Kovács Péter és Balázs Eszter gyakorolja a kocsiba beszállást Oszkárral, a rehabilitáció részeként. A Zalakoppányból mentett kutyának kitágult a világ, mióta a Szimat Állatvédő Egyesület gondozásába került
Fotó: Balázs Eszter 

Nem akarnak nagyobbak lenni

Jelenleg 23 kutya vár gazdira a Szimatnál. „Nagyon maximum” 30 férőhelyük van, ennél nem is akarnak nagyobbak lenni, mert kevesen vannak, és ezt tudják „normálisan csinálni”. Az egyesületi tagok társadalmi munkában, lelkesedésből és az állatok iránti szeretetből szabadidejükben foglalkoznak a kutyákkal. Etetnek, takarítanak, sétáltatnak, szocializálnak, és felújítanak, ha éppen arra van szükség.  
– Tizenkét éve kezdtük, körülbelül tízen vagyunk, és van egy alkalmazottunk, aki hét közben ellátja a kutyákat – mondja Balázs Eszter, aki három kutya és ugyanannyi macska boldog tulajdonosa. „Kicsi az udvar, több nem fér”, jegyzi meg mosolyogva, pedig Tzatzikit (ejtsd: cacikit), a komondort szívesen hazavinné. S ha már a kiejtés: az ebek megbecsültségét jelzi, hogy mindannyiuk neve kint a kenneleken, sőt, ha nem egyértelmű, akkor még a kiejtésük is (Jake, ejtsd: Dzsék). A Szimat város­széli, zöldben megbúvó menhelye jó körülményeket biztosít lakóinak. Van kifutó a játékra, ahol tágas a tér, de azért jó, ha a kutyák egy-egy séta erejéig elhagyhatják a menhelyet, így délutánonként és hétvégén sok szeretettel várják a sétáltatókat. 

Szimat Állatvédő Egyesület
Balázs Eszter hosszú távra tervez: 80 éves koráig tudja elképzelni magát aktívan az állatvédelemben… 
Forrás: ZH-Archívum

Öröklakók, idősek

– Van, aki gyorsan gazdára talál, s van, aki már itt van 5-6 éve, és tudjuk: marad is. Ők az öröklakók. Van, akit meg nem is ajánlunk ki, mivel nem tudjuk felelősen senkinek odaadni: minket elfogad, de egyébként megbízhatatlan. És vannak az idősek, őket nem nagyon választja senki, inkább csak a németek. Nyáron egyébként a nyaralások miatt holtszezon van az örökbe fogadásban, és a rossz idő, a tél beköszöntével szintén, amikor csak behozni kellene a kutyákat, de nincs hova – teszi hozzá az állatvédő.
Az egyesületet egy német társszervezet segíti, illetve egy svájci alapítvány, anyagilag s a gazdásításban is, és az önkormányzatokkal kötött szerződés alapján ebrendészeti feladatokat is ellátnak Zalaszentgróton, valamint a környező településeken. Emellett elsősorban adományokból és a felajánlott 1 százalékokból tartja fenn magát a szervezet, így mindig elkél a segítség: az anyagi támogatáson túl (számlaszámuk:75500320-11035178) szívesen veszik egyebek mellett a tápot, kutyaházat, pokrócot, és azt is, ha valaki a munkáját ajánlja fel. Ahogy teszik az egyesületi tagok is, az elnök például egészen hosszú távra tervez: 80 éves koráig tudja elképzelni magát aktívan az állatvédelemben… 

Oszkár jó tanítvány

Az elmúlt hetekben az augusztusban a zalakoppányi horrortanyáról mentett Oszkárral különösen sokat foglalkoztak: a testi bajok gyógyítása után a lelki sebek behegesztése van folyamatban, az egyesület aktív tagjaival, Kovács Péterrel és Mátyás Katalinnal, a rehabilitáció részeként, egyebek mellett a kocsiba való beszállást gyakorolták, hogy ne féljen, s tóparti sétára invitálták a délorosz juhászkutyára hasonlító ebet. „Oszkár  hál’Isten jó tanítvány, gyorsan fejlődik, megható látni, ahogy kitárul számára a világ”, fogalmaz Balázs Eszter.

Oszkár sétál. Nem is olyan régen ez még teljességgel elképzelhetetlen volt...
Fotó: Balázs Eszter

Adománygyűjtő garázsvásárt tart a Szimat Állatvédő Egyesület

Az eheti aktualitás pedig: október 17-én, csütörtökön 8-tól 17 óráig garázsvásárt tart Zalaszentgróton, a VMK-ban az egyesület, ahol igazi kincsekre lelhetnek az érdeklődők. Ahogy Facebook-oldalukon írják: nemcsak embereknek való dolgok, hanem teljesen új kutyaruházat, pórázok és edények is lesznek. Jó minőségű, nem használt, nagyon cuki termékek minden kedvencnek". Emellett társasjátékok, könyvek, vázák, poharak, tálak, tányérok, lámpák, ruhák, cipők várják a lelkes kincsvadászokat. A bevételt a Szimat gondozásában levő kutyák ellátására fordítják, a garázsvásáron el nem kelt tárgyakat pedig az egyesület látókörében levő rászoruló kutyás családok között osztják szét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában