Térségi híreink röviden

3 órája

Színes diplomásokat köszöntöttek Zalaegerszegen, nemzetiségek muzsikáltak Nagykanizsán, múltidézés Lentihegyen

Mozsár Eszter

A csütörtöki zalaegerszegi ünnepségen huszonnégy pedagógusnak nyújtotta át Balaicz Zoltán és Vigh László a díszoklevelet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben

Fotó: Pezzetta Umberto

Színes diplomás pedagógusok köszöntése Zalaegerszegen 

Régi hagyomány, hogy az idősek hónapja alkalmából köszönti a város és az idősügyi tanács a színes diplomás óvodapedagógusokat, tanítókat és tanárokat. A csütörtöki zalaegerszegi ünnepségen huszonnégy pedagógusnak nyújtotta át Balaicz Zoltán és Vigh László a díszoklevelet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az élet egyik legszebb hivatását választották a pedagógusok, az oktatás a kultúránk nagyon fontos része, kezdte Vigh László országgyűlési képviselő a köszöntőjét. Balaicz Zoltán polgármester személyes emlékeit elevenítette fel, s elmondta, hogy éppen tanárainak köszönheti azt, hogy ő is erre a pályára lépett. A műsorban közreműködtek a Petőfi tagóvoda gyermekei és az Ady-iskola nyolcadikosokból álló Pipacsok énekegyüttesének tagjai, valamint az intézmény színjátszó tagozatos tanulói. A rendezvényen részt vett Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója, dr. Kocsis Gyula és Gecse Péter, a Városi Idősügyi Tanácsa alelnökei.

Nemzetiségek muzsikája a nagykanizsai sétálóutcán

A nagykanizsai Művészekért Érdekvédelmi Kulturális Egyesület a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásával nyert pályázatán Kulturális fesztivál címmel szervezett nemrégiben programot az Ady utca sétálóutcai részén. Az eseményen Kopár Antal az egyesület elnöke elmondta: az igényes élőzenei produkciókkal a jövőben is szeretnék népszerűsíteni különféle nemzetiségek muzsikáit. A műsorban fellépett: a letenyei Auer Jenő, a kanizsai Kopár Band Music Style és a Brass Bananas együttes és Vida Jenny.

A keszthelyi Kármel búcsújára az ország minden részéből érkeztek zarándokok 

A zarándokegyház, lényegét tekintve: misszió. Erre emlékeztet bennünket Lisieux-i Kis Szent Teréz élete, mondta a keszthelyi Kármel templombúcsúján Böcskei László nagyváradi megyés püspök, aki arra hívta a híveket: az egyháztanítóval együtt járjuk a „kis utat”. Dr. Dublecz Károly, az egyházközség világi elnöke emlékeztetett, e templom a kármelita lelkiség egyik fontos zarándokközpontja, ahová számosan érkeznek az ország különböző részeiről. Mint mondta, sokakhoz közel áll Kis Szent Teréz, aki azt vallotta: a kis dolgok által is el lehet érni a nagyszerűséget. Böcskei László nagyváradi megyés püspök elöljáróban úgy fogalmazott, ő is zarándokként jött Szent László városából, majd leszögezte: fontos, hogy az életünkben legyenek – az egészség mellett – friss források, amelyekből merítünk, s ezáltal is hiteles lehessen a mi keresztény életünk. 

Lentihegyi múltidéző – megőrzik az emlékeket

A Lentihegyi Vidékőrző Egyesület szervezett a napokban találkozót, hogy felidézzék a ma már településrészként működő helység múltját. A lentihegyi múltidéző összehozta egy estére a helyi közösséget és azokat, akik kötődnek ehhez a városrészhez, érdeklődnek az itteni élet iránt. A találkozóról dr. Tófeji Edina, a vidékőrző egyesület elnöke számolt be s elöljáróban elmondta, hogy már nyáron készült erre a lentihegyi múltidéző összejövetelre, s felkeresett több idősebb, korábban ott élt embert, akik örömmel fogadták a megkeresést, vagy akár saját maguk jelentkeztek és órákon át meséltek a régi hegyi életről és osztottak meg olyan történeteket, fényképeket, amelyek már csak az ő emlékezetükben élnek, de általuk a közösség tagjai is beavatottá váltak. Ezeket a beszélgetéseket rögzítették is, hogy ne vesszenek el a régi emlékek. A beszélgetések során előkerültek a háborús évek, az ’50-es évek életmódja, az iskolai és közösségi élet, a mindennapok és a helyi fejlesztések is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában