Miénk itt a tér

2 órája

Hazamentek a szovjet katonák – elrepültek a gépek Sármellékről

„Csütörtökön délelőtt köddel viaskodott a kora reggel levegőbe emelkedő felderítő repülőgép, majd „hazatérve” szabad utat jelzett a szovjet Déli Hadseregcsoport még Sármelléken állomásozó repülőgép-ezredéből hátra maradt 17 MIG 29-es harci vadászrepülőnek.” Takáts Sándor újságíró és Kiss Ferenc fotós riportjával idézzük fel az 1990. október 4-ei sármelléki eseményeket.

Nagy Betti

Szovjet katonák búcsúztatása 1990. október 4-én a sármelléki reptéren, Kiss Ferenc fotója

Fotó: ZH-Archívum

„Mindenki előtt nyitva állt a máskor jól őrzött laktanyakapu: jöttek biciklivel és autóbusszal az érdeklődők. Falusiak és Budapesten akkreditált külföldi légügyi attasék sétáltak újságírók, fotósok és tévé-rádióriporterek társaságában a betonpályán és a füves földdel borított, páncélajtóval védett hangárok mellett. Egy helyre nem engedték csak a civileket, nevezetesen az utolsó magyarországi felszállásra felsorakozott, s a távoli útra előkészített gépek közé. 

szovjet katonák
Az 1990. október 4-én elbúcsúztatott szovjet katonák úti célja Minszk volt, Kiss Ferenc fotója
Fotó: ZH-Archívum

—Hosszú út előtt áll a csapat— mondta A. I. Guszev vezérezredes, a szovjetek magyarországi repülőfőnöke. —A hétfőn eltávozottakkal ellentétben — azok ogyesszai úti célt kaptak hajnalban parancsnokaiktól — a mostani 17 géppel Minszk felé repülnek majd. Ha minden a terv szerint történik, másfél óra alatt odaérnek. Aztán sorjáztak a kérdések, legfőképpen arra voltak kíváncsiak az újságírók, hogy mi lesz a repülőtér sorsa, s mennyiért eladó. Mintha piaci adás-vétellel gazdát cserélhetne egy ilyen óriási objektum. — Milliárdos érték az, ami itt van, csak az üzemeltetése százmilliós nagyságrendet tesz ki. Van jelentkező rá, így a zalaiak Régió-inveszt nevű társulata, de amíg valóban bekapcsolható lesz majd ez a volt katonai reptér történetesen a polgári légiforgalomba, sok víz kerül a Balatonba — említette Karácsony Imre mérnök-ezredes, a tárgyalóbizottság egyik magyar szakértője. Időközben persze sűrűsödtek a történések. Felsorakozott a díszruhás zenekar, megérkezett az ezredzászló is egy szakasznyi délceg katona kíséretében, s befejezve az előkészületeket, felsorakozott a repülőgép utazó és földi személyzete is. Elsőként Petrov százados, majd Satravka ezredparancsnok szólt a társakhoz, s a még maradókhoz. Befejezésül hangoztatta: a legmelegebb érzéssel búcsúznak a magyar néptől, a magyar földtől. Az ezredparancsnok sapkáját levéve, féltérdre ereszkedve csókkal búcsúzott az ezredzászlótól.” (részlet a Zalai Hírlapban 1990. október 5-én megjelent tudósításból.)

Képgalériánkban Kiss Ferenc fotói láthatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában