LEGO-val modellezni biológia órán

2 órája

Tehetségek képzési központja lesz a Kölcsey-gimnázium (Galéria)

Sejtek, gének LEGO-ból kirakva? Ez nem játék, hanem a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium biológia óráinak egyik innovatív oktatási eleme. A napokban Kajári Attila tankerületi igazgató javaslatára gyűltek össze a helyi és vármegyei pedagógusok, akik Boncz Dániel laborvezető biológiatanár, laborvezető sikeres pedagógiai módszereivel ismerkedhettek meg. Az intézmény a tehetségek képzési központja lehet.

Mozsár Eszter

Boncz Dániel biolgiatanár, laborvezető és Zimborás Beatrix igazgató az előadáson. A közeljövőben tehetségek képzési központja lehet a Kölcsey-gimnázium, erről is szó volt a tájékoztatón

Fotó: Mozsár Eszter

Nem ismeretlenek az olvasók számára a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium laborjának programjai, ugyanis többször beszámoltunk már a Genetika és Evolúció Táborról, illetve a Géntechnológiai Napról vagy Ökológiai témahétről. Ezúttal ezeknek a foglalkozásoknak gyakorlatairól hallhattak a vendégek, s arról, hogy tehetségek képzési központja lehet a zalaegerszegi oktatási intézmény és laborja. Az előadással egy időben a hátsó padokban 11-12. évfolyamos, biológia fakultációs diákok LEGO segítségével modellezték a sejteket, géneket. 

tehetségek képzési központja
Barkóczy Johanna (12.B) a sejthártya, míg Gombócz Ferenc (11.K) a sejtmag modelljét rakta ki LEGO-ból. A közeljövőben a tehetségek képzési központja lehet a Kölcsey-gimnázium és laborja
Fotó: Mozsár Eszter

Egy tavalyi országos verseny döntőjébe jutottak a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói, onnan datálódik a hétfői történet. Boncz Dániel ott ismerkedett össze a szegedi Bán Sándor mestertanárral. A találkozás után kérte fel előadásra a Nemzeti Tudósképző Akadémia a zalaegerszegi biológiatanárt, aki az országos Szent-Györgyi Vezető Tanár továbbképzésen mutathatta be újításait. Az október eleji kétnapos konferencián a szakma legnevesebb hazai képviselői jöttek össze, tankönyvszerzők, biológia-kémia vezető tanárok. 

- A Nemzeti Tudásképző Akadémiát a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány hozta létre kormányzati támogatással azért, hogy az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat felkarolja. Jelenleg 7 Országos Képzési Központban (Debrecen, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Pécs, Szombathely és Szeged), valamint 23 Területi Képzési Központban – köztük Nagykanizsán – zajlik az oktatás – ismertette a programot a zalaegerszegi pedagógus. - Az akadémiának nagyon megtetszett az iskolánkban folyó munka, folyamatosak a tárgyalások, s úgy néz ki, hogy a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban lehet az egyik új Területi Képzési Központ.

A tervek szerint a központ vezető tanára Boncz Dániel lesz, aki kollégáival együtt Zala és a város tehetséges diákjait szeretné szakmai, gyakorlatias képzéssel segíteni, valamint eljuttatni őket az országos képzési központba. Ezenkívül évente kétszer Nobel-díjasokkal találkozhatnának a fiatalok. Természetesen a programban részt vevő biológia-kémia tanárokat is továbbképzik. A Szent-Györgyi Vezető Tanár továbbképzésen egyébként a LEGO-val végzett innovációs játékok tetszettek a legjobban. 

- A programhoz való kapcsolódás azért is jó nekünk, mert lehetőségünk lesz a Kölcsey-gimnázium laborját fejleszteni olyan kísérletekkel (PCR, ELISA-teszt, gélelektroforézis), amiket csak egyetemeken tudnak végezni a diákok. Tulajdonképpen a Nemzeti Tudásképző Akadémiának a programja áthidalja a gimnázium és az egyetem közötti szakadékot, ugyanis felzárkóztatják a diákokat, segítik a felvételire való felkészítést.

A közeljövőben Boncz Dániel személyesen is megkeresi az iskolákat, s várják a leendő szent-györgyis diákokat. Ez a státusz már csak azért is előnyös, mert a felvételi eljárásban többletpontot szerezhetnek, illetve könnyebben figyelnek fel a tehetségekre az egyetemeken, kutatólaborokban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában