Alpolgármestereket, tanácsnokokat és bizottsági tagokat választottak

10 órája

Felesküdött az új testület Nagykanizsán

Az önkormányzati képviselők eskütételével vette kezdetét az új önkormányzati ciklus első közgyűlése csütörtökön a Vasemberházban. Az új testület, Horváth Jácint polgármesterrel az élen alpolgármestereket, tanácsnokokat és bizottsági tagokat is választott.

Pásztor András

A kanizsai közgyűlés alakuló ülésén felesküdtek a képviselők az Alaptörvényre

Fotó: Szakony Attila

Nem is a kanizsai közgyűlés lett volna, ha az ünnepi aktust nem zavarta volna meg Ferincz Jenő, aki ezúttal is kis táblácskákkal a kezében tüntetett, most éppen az Alaptörvény ellen, s mint mondta, aki felesküszik az Alkotmányra, az hamis esküt tesz. Ettől függetlenül a testület hitet tett a tekintetben, hogy legjobb tudása és lelkiismerete szerint szolgálja Nagykanizsát.

közgyűlés, képviselő-testület
Horváth Jácint polgármester ismertette programját a testület előtt
Fotó: Szakony Attila

A testület hitet tett Nagykanizsa fejlesztése mellett

Az eskütételt követően Horváth Jácint polgármester ismertette programját. Mint kiemelte: bár sok tekintetben mást gondolunk a világról, máshogy közelítünk a problémákhoz, más fontossági sorrendeket állítunk fel magunkban, attól még vannak közös ügyeink, közös céljaink, közös elképzeléseink. És van legalább egyvalami, ami mindannyiunk számára egyaránt fontos, Nagykanizsa.

- Nem lehetünk elégedettek akkor, ha nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy városunk gazdasága bővüljön és erősödjön - fogalmazott a polgármester. - Nagyon fontosak az itt működő vállalkozások, amelyekre hosszú távon lehet alapozni, és javaslataik, üzleti kapcsolataik nélkülözhetetlenek számunkra. De folyamatosan a szemünk előtt kell legyen még egy fontos cél: vonzó befektetési célponttá kell válni. Építeni gazdasági hagyományainkra, de nyitottnak lenni az új technológiák felé. Tisztességes megélhetést, az előrelépés lehetőségét biztosító új munkahelyek létrejöttének előmozdítását. Amelyek nem szennyezik környezetünket, nem élik fel indokolatlan mértékben természeti erőforrásainkat. Mindehhez proaktív hozzáállás, szakértelem, tapasztalat szükséges. Illetve jó szakemberek, akik nélkül mindez nem sikerülhet.

Alpolgármesterek, tanácsnokok, bizottsági tagok

A polgármesteri program ismertetését követően az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítására került sor, melynek keretében a közgyűlés számos jogkört ruházott át a polgármesterre. Az SZMSZ módosítását a Fidesz-frakció nem támogatta, miután Bata Hajnalka önkormányzati képviselő rámutatott arra, hogy az előző ciklusban éppen olyan jogköröket vontak el Balogh László polgármestertől, melyeket most Horváth Jácinthoz delegáltak. A képviselő emellett szót emelt a tanácsnoki rendszer fenntartása ellen is, mint mondta: az előző öt esztendő bebizonyította, hogy a tanácsnokok nem végeztek többletmunkát a számukra kijelölt - oktatás, sport - területeken.

közgyűlés
Bata Hajnalka, a Fidesz-frakció képviselője az alpolgármesterek személyével és az SZMSZ-módosítással kapcsolatban is megfogalmazta kritikáját
Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Horváth Jácint javaslatot tett az alpolgármesterek személyére, a polgármester dr. Fodor Csabát és dr. Tóth-Bagó Mónikát jelölte a tisztségre. A titkos szavazás eredményeként mindkét alpolgármester elegendő szavazatot kapott, jóllehet a Fidesz-frakció nem támogatta egyik jelöltet sem. Mint részükről elhangzott: dr. Tóth-Bagó Mónikát azért nem tudták támogatni, mert nincs tapasztalata az önkormányzatiság terén, ugyanakkor dr. Károlyi Attilát el tudták volna fogadni alpolgármesternek.

közgyűlés
Dr. Fodor Csabát alpolgármesternek választották
Fotó: Szakony Attila

 

közgyűlés
Dr. Tóth-Bagó Mónika társadalmi megbízatású alpolgármesterként tevékenykedik a jövőben

Az utolsó napirend keretében a tanácsnokok és a bizottsági tagok megválasztására került sor. Dr. Károlyi Attila a kultúra és a külkapcsolatok terén lát majd el tanácsnoki feladatokat, míg Bodó László a városüzemeltetéssel és a közbiztonsággal kapcsolatos tanácsnoki teendőket viszi.  

  • A pénzügyi bizottság élére Gondi Zoltánt választották
  • A jogi bizottságot dr. Károlyi Attila vezeti
  • Az oktatási bizottság elnöke Gábris Jácint lett
  • A szociális bizottságot dr. Schauta Marcell irányítja
  • A város- és gazdaságfejlesztési bizottság elnöke Berta Krisztián lett

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában