Ezüst és színesfém emlékérmét is kiad az MNB

2 órája

Új 200 forintos az aradi vértanúk emlékére

A Magyar Nemzeti Bank október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű 30 000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából - olvasható a Magyar Nemzeti bank internetes oldalán. A jegybank az emlékérmék mellett hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja.

Zaol.hu

Az 1848-49. évi szabadságharcban betöltött szerepük miatt 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án a forradalom 13 honvédtisztjét Aradon kivégezték. Ugyanezen a napon Pesten hazánk első alkotmányos miniszterelnökén, Batthyány Lajoson is végrehajtották a halálos ítéletet. 

új 200 forintos
Az érme egyik oldalán Batthyány Lajos miniszterelnök látható
Forrás: MNB

Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából az MNB 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozatot, valamint nagy méretű, 13 szögletű belső peremmel ellátott, 30 000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki a nemzeti gyásznapon.

A színesfém emlékérme. A 13 aradi vértanú nevével
Forrás: MNB

A 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata 1 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 000 Ft névértékű ezüst és 7500 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát, melyek elsődleges szerepe a méltó megemlékezés, tisztelgés a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő vértanúk előtt. Az emlékérmék a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és színesfém változatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában