Évente Magyarországon közel 24 ezer hirtelen szívleállás történik

2 órája

Újraélesztés: a Stayin' Alive ütemére

Az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council) felhívására minden év október 16-án kerül megrendezésre a „WORD RESTART A HEART DAY”. A dátum nem véletlen, hisz október 16-a az újraélesztés világnapja. A kampány a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni ezt az egyszerű technikát.

Pásztor András

Az újraélesztés szabályos technikáját Goór Violetta (balról) mutatta be

Fotó: Szakony Attila

A kezdeményezéshez idén a Magyar Vöröskereszt nagykanizsai szervezete is csatlakozott, melynek tagjai újraélesztési flashmobot hirdettek az Erzsébet térre. A délutáni rendezvényen több általános és középiskola vett részt, a fiatalok több körben gyakorolhatták az újraélesztést, közben szakavatott segítők figyelték a mozdulatokat, s ha kellett, javították a kéztartást vagy éppen felhívták a figyelmet a mellkas ütemes pumpálására.

újraélesztés
Az ambu-babákon bárki gyakorolhatta az újraélesztést
Fotó: Szakony  Attila

A szakszerűtlen újraélesztés is jobb, mint ha tétlenek maradunk

A programot Horváth Jácint, Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ne féljünk segítséget nyújtani, hiszen még egy gyakorlatlan által végzett újraélesztés is jelentősen növelheti a beteg túlélési esélyeit.

- Évente Magyarországon közel 24 ezer hirtelen szívleállás történik, ami azt jelenti, hogy körülbelül 25 percenként összeesik valaki - említette a döbbenetes statisztikát Goór Violetta, a Vörösereszt véradásszervezője, a flashmob ötletgazdája. - Ilyen esetben maximum 4-5 perc van arra, hogy megkezdje valaki az újraélesztést és fenntartsa addig a folyamatot, ameddig meg nem érkeznek a mentők. Sajnos tíz emberből csupán egy-kettő az, aki tudja alkalmazni az újraélesztést, sokan ugyanis attól félnek, hogy nagyobb bajt okoznak a szakszerűtlen segítséggel. Pedig ez nem igaz, még egy rosszul végzett újraélesztés is jobb, mintha nem tennénk semmit, azzal ugyanis az utolsó esélyét is elvesszük a betegnek az életben maradáshoz.

Fontos számok: 112, 30, 2

A rendezvényen többször is elhangzott: ha valaki nem lélegzik és nem reagál, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót, majd kezdjük el a mellkasi kompressziót, harminc pumpálás után kétszer fújjunk levegőt az eszméletlenül fekvő szájába vagy orrába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában