Ne féljünk, merjünk segíteni!

2 órája

Újraélesztés világnapja: a leállt szív újra dobbant a színház előtt – fotógaléria

Életet mentettek azok a középiskolások és kíváncsiskodók, akik Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színház előtt látták el szakszerűen a „sérülteket”, illetve az úgynevezett ambubabákon gyakorolták a mentést. Október 16-án, szerdán volt az újraélesztés világnapja, s ebből az alkalomból szervezte figyelemfelkeltő akcióját pénteken a ZSZC Deák-technikum, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Vöröskereszt a rendőrséggel, valamint az MCC-vel karöltve.

Mozsár Eszter

Újraélesztés világnapja. A színház előtt gyakoroltak a fiatalok és érdeklődők

Fotó: Pezzetta Umberto

Rosszullét, nyílt lábszártörés, sokk, szívleállás, baleseti szimuláció, koraszülöttmentés. Elsősegély és újraélesztés volt a feladat több helyszínen. Legyünk bátrak, ne ijedjünk meg, ha segíteni kell, ez a lényege az érzékenyítő napnak, mondta Karamánné dr. Pakai Annamária, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezete területi oktatási bizottságának elnöke. 

Újraélesztés világnapja
Újraélesztés világnapja. Elsősegélynyújtás csakis szakszerűen
Fotó: Pezzetta Umberto

- Évente 20-25 ezer szívleállás fordul elő. Ha merünk és tudunk elsősegélyt nyújtani, akkor négyszeresére emelhetjük a túlélési arányt. Magyarországon a defibrillátort átlagosan 28 százalékban használják, jó lenne ezt az arányt is növelni.

Az újraélesztés világnapján a megkopott tudást is feleleveníthették

Az érzékenyítő nap ötletadója és szervezője László Szilvia, a ZSZC Deák-technikum okleveles egészségügyi tanára, oktatója volt. Az újraélesztés és életmentés alapvető fogásait, a megkopott tudást félévente érdemes volna feleleveníteni, jelezte Preisz Péter vármegyei elsősegélynyújtó koordinátor. A Magyar Vöröskereszt a Hősképző programján várja mindazokat, akik szeretnék az újraélesztést megtanulni.

Az MCC Zalaegerszegi Képzési Központjában Gecse Péter alpolgármester és Szabó Károly, a ZSZC kancellárja köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Pápai Tibor Ph.D főiskolai docens, dr. Gárdos László, a megyei kórház gyermekosztályának főorvosa és Ladányi Ibolya Otília, a PEZEK mb. főigazgató-helyettese tartott előadást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában