Az egyetlen munkahelye volt egész életében

2 órája

Rubin oklevél átadása a Pacsai Általános Iskolában

"Iskolánkban rendhagyó ünnepi keretek között emlékeztünk egykori kollégánkra, tanítónkra. Horváth Nándorné Rózsi néni posztumusz rubin díszoklevelét adtuk át a családja számára", tájékoztatta lapunkat Pálos Henrietta, az iskola igazgatója. Az ünnepségen a díszoklevelet Varga István, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ szakmai vezetője adta át. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem által adományozott Rubinoklevelet Arany Levente unoka vette át a család nevében.

Arany Horváth Zsuzsa

Pálos Henrietta igazgató, Sabján Hajnalka és Oláh György (önkormányzati képviselők), Arany Horváth Zsuzsa, Horváth Erika, Arany Levente (családtagok) Varga István, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ szakmai igazgatója 

Fotó: Pacsai iskola

Horváth Nándorné az általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, Zalaszentlőrincen kezdte, majd a 6. osztálytól Zalaegerszegen folytatta. A Zalaegerszegi Tanítóképzőben érettségizett 1953-ban, s már ezen év július 1-jétől a Pacsai Általános Iskolában töltötte gyakorlóévét. 1954-ben tett képesítő vizsgát, ekkor szerezte általános iskolai tanítói oklevelét. Pedagógus pályafutása alatt mindvégig a pacsai iskola volt az egyetlen munkahelye, ahol 1985-től 1992-ig igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátott. 40 év pedagógusi munkája, megbízott igazgatói és igazgatóhelyettesi tevékenysége szakmai elhivatottságról és tanítványai szeretetéről tett tanúságot. Nevelő és oktató munkája során segítette kollégáit, iránymutatást adott a szülőknek és gyermekeknek.

Kovácsné Lugosi Mária, korábbi vezető kolléga idézte fel a néhai Horváth Nándorné szakmai életútját  
Fotó: Pacsai iskola

Az évek során szakmai munkáját közéleti tevékenységgel bővítette ki. A Pedagógus szakszervezetnek 1949-től, majd a Vöröskeresztnek 1960-tól tagja, ezen kívül a községben működő Nőmozgalom aktív résztvevője volt. Több évtizedes pedagógusi munkáját befejezve, 1992. június 30-án vonult nyugdíjba. A pacsai önkormányzat nevében Oláh György és Sabján Hajnalka képviselő adta át a város elismerését kifejező oklevelet.

Az ünnepségen egykori kollégák mellett részt vettek a felsős tanulók is. A zalai dombokat idéző népdalok után a pedagógust méltató vers következett a diákok előadásában, majd a résztvevők a családdal kötetlen múltidézésen elevenítették fel az ünnepelt életpályáját.

Horváth Nándorné mély hivatástudattal és magas fokú elszántsággal végezete vezetői és tanítói munkáját, emlékét tisztelettel őrizzük, írta az igazgató a Pacsai Általános Iskola közössége nevében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában