A területi egyenlőtlenségeket szeretnék csökkenteni

1 órája

Versenyképes járások 65 milliárd forintból, fórum a Megyeházán – fotógaléria

Jövő év elején, 2025 januárjától a kormány döntése értelmében új program indul a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében. A Versenyképes Járások Területfejlesztési Program részleteiről tartott fórumot csütörtökön Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériuma államtitkára a zalai polgármestereknek, járáshivatalok vezetőinek a Megyeházán.

Mozsár Eszter

A versenyképes járások fóruma előtt: Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, Mayer Gábor szakmai államtitkár, dr. Pál Attila, a ZVÖ elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: Pezzetta Umberto

A tervek szerint az iparűzési adók egy részét osztanák szét a kevésbé tehetős régiók, önkormányzatok között. Valamennyi járás esetében a költségvetés kiegészíti 250 millió forintra az iparűzésiadó-növekményt, amelyre a járások pályázhatnak, mondta dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Békéscsabán. 

Versenyképes járások
Mayer Gábor a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program részleteit ismertette Zalaegerszegen
Fotó: Pezzetta Umberto

Mayer Gábor a zalaegerszegi fórum előtt lapunknak elmondta: a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program az összes hazai, összesen 174 járásnak biztosít önálló fejlesztési keretet, aminek segítségével olyan közszolgáltatási, munkaerőpiaci problémák megoldását szeretnék segíteni, amelyek a járások működési szempontjából meghatározóak.

- Összesen 65 milliárd forint lesz az a forrás, ami a területfejlesztési alapon keresztül kerül vissza az önkormányzatokhoz, a településekhez, járásokhoz. Minden járásnak önálló forráskerete lesz, ami a 2024-ről 2025-re történő iparűzési adó növekmény egy része. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az összes IPA-nak csupán 5 százaléka. Az országban 135 olyan járás van, ahol az IPA várható növekménye rendkívül alacsony, illetve alacsonyabb, így a területfejlesztési alap ezeknél a járásoknál 250 millió forintra emeli a fejlesztési forrást – mondta az államtitkár.

Mayer Gábor hozzátette, azért volt szükség a program létrehozására, mert Magyarországon komoly területi különbségek vannak gazdaság és fejlődés tekintetében. A főváros gazdasági ereje kétszerese a legfejlettebb régió gazdasági erejének egy főre vetítve. A budapesti GDP az európai uniós átlaghoz viszonyítva 158 százalékon áll, a következő legfejlettebb régió, a Közép-Dunántúl 71 százalékot ér el, míg Nógrád vármegye csupán 45 százalékot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában