A fantázia és lélek tápláléka

3 órája

Vizuális tagozat 40 éve az Ady-iskolában (Videó)

Negyven éves a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola képzési keretein belül működő vizuális tagozat. A vizuális tagozat a képzőművészetek alapjaival ismerteti meg a tanulókat, szakköreik révén pedig nemcsak a saját diákjaik, de máshonnan érkező tehetséges fiatalok is elindulhatnak ezen az úton.

Arany Horváth Zsuzsa

Csoportkép az Ady-iskola kiállításán a vizuális tagozat bemutatkozásán

Fotó: Ady-iskola

Az eddigi eredményeket "Mennyi szín, mennyi szín!” címmel nyílt kiállításuk tárja a nagyközönség elé, amelyet november 14-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központban. 

Alkotások a tárlaton
Fotó: Ady-iskola 

Az adys vizuális tagozat műhelymunkájába immár harmadik alkalommal pillanthatunk be az összegző tárlat segítségével. Ezúttal azonban, mivel a vizuális tagozat idén 40 éves,  nemcsak a jelenlegi növendékek alkotásai láthatók, hanem az elmúlt négy évtizedből válogatott rajzok, festmények, kerámiák is.  

Fotó: Ady-iskola 

Vizuális tagozat elismerése

A négy évtizedes jubileum kapcsán a kiállításon nemcsak a saját diákok, hanem a más iskolákból érkező, az adys szakkörökben pallérozódó alkotók művei is helyet kapnak.  A kiállítás alkalmával 24 nívódíj is gazdára talált a vizuális tagozat elismeréseként.

- Négy évtized nagy idő, ezért nem meglepő, hogy közel 1000 diák alkotásai közül válogathattunk - mondta lapunknak Nagy Szilvia, a művészeti tagozat munkaközösség-vezetője, mestertanár, akitől arról érdeklődtünk, hogyan változott a kezeik közt felnövő gyerekek művészethez való viszonya. Arra is kíváncsiak voltunk, a legutóbbi idők erős vizuális hatása, a számtalan eszközből a diákokra zúduló látványdömping minősége miatt miként alakítják át a kor követelményeihez igazodva a művésztanárok pedagógusok az oktatást, érzékenyítést, a "jól" látás művészetét. 

Fotó: Ady-iskola 

- A hagyományos, klasszikus rajztanítást nem engedjük el, hiszen az alapokra szüksége van annak, aki továbbtanul - kezdte válaszát Nagy Szilvia, aki az iskolai munkája mellett tűzzománc művész. - A témaválasztás, az ábrázolási technikák tág teret adnak a mai érdeklődési erősség megragadására. Emellett feladatunk a fantázia, a kreativitás fejlesztése, a manuális készség erősítése, hiszen, ma már tudjuk, a jó problémamegoldó kreativitásra minden munkaterületen szükség van. Gyakran elhangzik, hogy a mai gyerekek mindent készen kapnak a telefonjaikon, számítógépeiken, ez pedig rontja a teljesítményt és az ismeretszerzés képességét. Mi azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek okosak, bizony találékonyak, tudnak válogatni a vizuális ingerek között. A képzőművészet évezredes teljesítményét ezen a szemüvegen át is tudják értékelni. A művészet a képzelőerő kibontakoztatásában nagy szerepet játszik, akár fogyasztjuk, akár műveljük. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a pszichére gyakorolt hatására mekkora szükségünk van. 

Nagy Szilvia azt is elmondta, a tagozat egyik sikerét jelzi, hogy több kollégája is dolgozik már az Adyban, aki itt kezdte tanulmányait, és a tanárai hatására nemcsak a művészi, de a tanári pályát is hivatásul választotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában