Nemzetközi művésztelep

2019.08.07. 09:00

A klímaváltozás volt a képek fő témája Vonyarcvashegyen

Közel három évtizede hagyomány már a településen, hogy nyaranta nemzetközi művésztelepet rendeznek. Az idei alkotóhét középpontjában a természet védelme állt.

Keszey Ágnes

Seher Celik, Emel Genc, Lichtenwaller Zoltán és Orhan Zafer a művésztelepen Fotó: a szerző

Élő világunk – e címet viselte a huszonnyolcadik alkalommal megrendezett Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep. A múlt heti eseménynek a művelődési ház adott otthont, az alkotóhét megvalósulását pedig a települési önkormányzat támogatta.

A telep művészeti vezetője és szervezője Illés Major Julianna volt, aki közel három évtizede életre hívta ezt az eseményt. Az alkotóhét másik kurátora a törökországi Orduból érkezett Orhan Zafer volt.

– A művésztelep témája a klímaváltozáshoz kapcsolódott, az alkotók a természet védelme mellett tettek hitet – emelte ki Illés Major Julianna. – Az alkotóhét érdekessége, hogy a műfajok ötvöződnek, hiszen már hagyományosan minden évben egy, a megadott témához kapcsolódó vers ihletésére alkotnak a festők. Ebben az évben Serdar Ünver Nyár volt, láttam című verse adta az irodalmi alapot a festmények megszületéséhez – tájékoztatott Illés Major Julianna.

Seher Celik, Emel Genc, Lichtenwaller Zoltán és Orhan Zafer a művésztelepen Fotó: a szerző

Törökországot Serdar Ünver, Orhan Zafer, Seher Celik és Emel Genc képviselte. Szerbia (Vajdaság) festője Zerebélyi Tényi Edit volt Törökbecséről. A külföldről érkezett alkotók mellett több zalai művész is tevékenykedett a vonyarcvashegyi táborban: a garabonci Lichtenwaller Zoltán, a Reziből érkezett Tafota Cserép Gabriella, a cserszegtomaji művészházaspár, Takács-Szencz Lívia és Takács Ferdinánd, és természetesen a vonyarcvashegyi Illés Major Julianna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában