Frissen Zalából

2021.08.09. 11:30

Színház költözött a vonyarcvashegyi strandra

Strandszínházi találkozót tartottak a 40 halász emléknaphoz kapcsolódóan a településen.

Péter B. Árpád

A gólyalábas Langaléta Garabonciások is együtt játszottak a közönséggel Fotó: Péter B. Árpád

A falu fontos ünnepén balatoni viharból csodálatos módon megmenekült halászokra emlékeznek, akik hálából fogadalmi kápolnát építettek a Szent Mihály-dombon. Tiszteletükre szombaton hálóhúzást tartottak a strandolók részvételével, vasárnap megkoszorúzták az emlékhelyüket, este pedig szentmisét mutattak be.

A második alkalommal megrendezett strandszínházi találkozó ötlete Pali Róbert polgármestertől és Farkas Tibortól, a művelődési ház igazgatójától származik. Úgy gondolták, oda kell vinni a kultúrát, ahol a közönség van – nyár lévén a strandra. Délutánonként főként gyerekek és családok, este pedig felnőttek töltötték meg a színpad környezetét.

A gólyalábas Langaléta Garabonciások is együtt játszottak a közönséggel Fotó: Péter B. Árpád

Pali Róbert polgármester szerint Vonyarcvashegy fontos küldetése a hagyományok ápolása és a kultúra közvetítése. A strandfesztivál mindezt hordozza, és a kedvező fogadtatást látva azt tervezik, hogy a jövőben bővítik a programot. Terveznek például vízi előadásokat az úszóstégre, és az is szóba került már, hogy a jövőben akár egy héten vagy hónapon át tarthat a sorozat. Farkas Tibor, a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy főként olyan produkciókat kínálnak a közönségnek, amelyeknek a nézők is részesei lehetnek. A fellépő művészek rendre bevonják az előadásba a publikumot, így igazán emlékezetes, tartalmas órákat tölthetnek el a látogatók a strandszínházi találkozón. A 40 halász emléknapjához kapcsolódva pedig az is céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kápolnára: azt szeretnék, hogy minél többen látogassanak el oda a Vonyarcvashegyre érkezők közül.

Művészi interakcióra pedig bőven akadt példa a hétvégén. A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar szombati koncertjén például Kiss Tamás karnagy átadta a karmesteri pálcát egy szemmel láthatóan igen muzikális apróságnak; a gitáros igazgató, Farkas Tibor pedig gyerekekből és szülőkből szervezett alkalmi zenekart maga köré előző este, majd így énekeltek és muzsikáltak közösen.

A Pepita Playback Társulat sem maradt le: a közönség soraiban ülők által elmesélt történetek alapján rögtönöztek a művészek a színpadon egy-egy rövid darabot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában