Ahogy törékeny világunkat látják

2023.07.20. 16:00

Pénteken kezdődik a XIII. MŰSZAK Cserszegtomajon

Krisztusi korba érkezett a cserszegtomaji művészházaspár, Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia által szervezett nemzetközi alkotótelep.

Mozsár Eszter

Részlet a két évvel ezelőtti MŰSZAK alkotásait bemutató kiállításról a Balatoni Múzeumban.

Fotó: Katona Tibor / Archív

A MŰSZAK (Művészek Szabad Alkotóközössége) művészeti piknikje pénteken 18 órakor kezdődik Marcelle Vallon Basilides képzőművész emlékkiállításának megnyitójával, amit dr. Cséby Géza költő, műfordító, irodalomtörténész ajánl az érdeklődők figyelmébe, közreműködik Bardócz L. Csaba és Horváth Péter.

A meghívón a kilenc hónapja elhunyt Marcelle Vallon Basilides Úton című akvarellje invitálja a közönséget. Férjével, Basilides Bálint festőművésszel együtt több mint két évtizede költözött haza Svájcból, a művésznő részese volt a 20 évig működő jogelőd Szabad Művészeti Nemzetközi Alkotótábornak, majd alapítója a MŰSZAK-nak. Az emlékkiállítás a „Törékeny természetben, törékeny emberiség” címet viseli, ami az idei alkotótelep mottója is, felelte érdeklődésünkre Takács Ferdinánd festőművész.

- A nyitott szemmel járó és gondolkodó emberek tudják, hogy veszélyben vagyunk. Nemcsak társadalmilag, gazdaságilag, politikailag, hanem élőhelyünket, a természetet tekintve is. Egy művésznek az a feladata, hogy reagáljon, hogy felhívja a figyelmet a mai világ önzésére, arra, hogy az énközpontúság helyett közösségekben kell gondolkodnunk. A szabad művészek adnak tükörképet a kor kultúrájáról, mindennapjairól. Ahogy a tavalyi mottónk - Szolidaritás és béke - arra irányította rá a figyelmet, hogy a háborúk pénzelése helyett Földünk, az óceánok megmentésére költhetnénk.

Július 24-én, hétfőn 17 órakor akciófestés szemtanúi lehetnek a nézők, tubán Jens Christian Clausen játszik. Az irodalmi est is a fenti témában szólítja meg a jelenlévőket, miközben Nagy Antal Róbert költő Isten-kép-más című kötetét is megismerhetik. Az est moderátora Cséby Géza. A XIII. MŰSZAK zárókiállítására szerdán 18 órakor várják az érdeklődőket. Az összművészeti piknikre és alkotótelepre idén mintegy ötvenen érkeznek, közülük tizenketten a határon túlról. Őket a művészházaspár saját otthonában látja vendégül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában