Petőfi előtt is tisztelegtek a vers- és mesemondók Zalaegerszegen

2023.10.13. 15:30

27. alkalommal rendezték meg a „Tarka lepke, kis mese” vetélkedőt

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott pénteki zalaegerszegi rendezvényen először Takáts Eszter énekes-dalszerző és Karafiáth Orsolya író, költő, publicista interaktív zenés előadása oldotta a hangulatot.

Mozsár Eszter

A zsűri (Bubits Tünde, Karáth Anita, Lutter Imre, Turbuly Lillas és Mihály Péter) a 3-4. évfolyamosok korcsoportjában Kovács Vivien Korina előadását hallgatja. Fotó: Pezzetta Umberto

Zala vármegye 15 iskolájából 40 gyermek érkezett, hogy számot adjon vers- és mesemondó tudásáról az öttagú zsűri előtt. Bubits Tünde, Karáth Anita, Turbuly Lilla, Mihály Péter, valamint a Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Lutter Imre három fő szempont alapján értékelte a maximum négyperces produkciókat. A drámapedagógus és újságíró bátorságra és könnyedségre biztatott mindenkit. Kiemelte, legfontosabb, hogy a választott mű közel álljon az előadó egyéniségéhez. Emellett az életkori sajátosságoknak megfelelő „eszköztárat” vették szemügyre, az artikulációra, a légzés- és beszédtechnikára, a hanglejtésre figyeltek. Végül mérvadó volt a művészi megvalósítás is, ami azt jelezte, hogy a vers- vagy prózamondó gyermek mennyire hitelesen adja elő művét.

A rendezvény elején Takáts Eszter és Karafiáth Orsolya zenés műsora hangolta a versenyre a gyerekeket. 
Fotó: Pezzetta Umberto

 Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelent 3-8. osztályos versenyzőket, szüleiket és felkészítőiket. Mint elmondta, tavaly és idén is a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva hívták életre a rendezvényt, a Petőfi-költemények csak ajánlottak voltak, egyébként szabadon választott művekkel három korcsoportban léptek színpadra a fiatalok. Az 5-6. és 7-8. évfolyam legjobbjai idén is egyenes ágon jutottak tovább a "Regősök húrján..." Országos Vers- és Prózamondó Találkozó és Verseny budapesti gálájára.

A Tarka lepke, kis mese verseny helyezettjei:

3-4. korosztály

I. Németh Noémi

II. Major Simon

III. Káli Hunor Endre

5-6. korosztály

I. Major Sámuel

II. Gaál Eszter

III. Lipovics Hanga

7-8. korosztály

I. Hidas Benkő

II. Takács Vanessza

III. Vaspöri Lara
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában