Alkalmi, hétköznapi viseleteket és strandruhákat is terve

2024.03.10. 12:00

Zsindelyné Tüdős Klára a magyaros öltözet nagyasszonya

A Takaros nevet viselte Zsindelyné Tüdős Klára jelmez- és divattervező egyik kollekciója, aki 1895-ben született Debrecenben és 1980-ban hunyt el Budapesten. Magyaros motívumokkal alkalmi és hétköznapi viseleteket, sőt strandruhákat is tervezett leginkább a magyar főúri osztály asszonyainak, lányainak. Sokoldalú munkásságát, páratlan életútját Kiss Nóra, a Göcseji Múzeum néprajzkutatója mutatta be a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac Nők a piacon elnevezésű rendezvényén.

Antal Lívia

Zsindelyné Tüdős Klára Takaros elnevezéssel is tervezett kollekciót

Fotó: Antal Lívia

A jómódú debreceni református családból származó Klára a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol nagyon magas szintű képzést kapott nem csak iparművészetből, de néprajzból is. 1926-ban az Operaházhoz került, ahol megtervezte Háry János ősbemutatójának kosztümjeit. Saját magának is tervezett. Egy bálon buzsáki terítő felhasználásával készített ruhában jelent meg, és egyből meghódította a közönséget. Ekkor már bekapcsolódott a magyaros öltözködés mozgalomba, ruhákat tervezett, majd 1936-ban megalapította a Pátlinka divatszalont Budapest belvárosában. Felkapta a magyar arisztokrácia és vezető réteg; Horthy Miklósné kormányzóné az általa tervezett ruhát viselte az 1938-as Eucharisztikus Kongresszuson.

Első színdarabját, a Henschel fuvarost Dajka Margit és Kiss Ferenc főszereplésével rendezte. 1943-ban Fény és árnyék címmel filmet írt és rendezett, így vált Zsindelyné Tüdős Klára az első magyar női filmrendezővé. 1944-ben az Országos Református Nőszövetség elnöke lett. A II. világháború idején a svéd misszióval együtt gyerekeket mentettek, és számos üldözöttnek adtak menedéket, ami miatt 1951-ben férjével együtt kitelepítették Balatonlellére. 1963-ig éltek ott, majd Svájcban telepedtek le. Embermentő tevékenységéért, halála után több mint 20 évvel, 2001-ben megkapta a Yad Vashem Intézet Világ Igaza kitüntetését.

Zsindelyné Tüdős Klára munkásságának csak egy szelete volt a magyaros ruhák tervezése. Elképzésele az volt, hogy egy ruha vagy anyagban, vagy vonalban, vagy dekorációban legyen magyaros, de sohasem mindháromban egyszerre. Nem csak ruhákat, de gombokat, szöveteket is tervezett. A magyar főúri és paraszti viselet motívumait, díszítőelemeit ötvöző kreációival külföldön is hírnevet szerzett magának, mondta el többek között a magyaros öltözet nagyasszonyáról Kiss Nóra néprajzkutató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!