Az elődöktől kapott örökség és a biztató jelen egyaránt kötelez…

2024.06.18. 14:30

Évfordulós keszthelyiekre emlékeztek

Az elődöktől kapott örökség és a biztató jelen egyaránt kötelez bennünket az Ünnepi Könyvhét méltó megélésére, fogalmazott Manninger Jenő polgármester a keszthelyi eseménysor nyitányán, amit számos program követett az elmúlt napokban.

Péter B. Árpád

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi Keszthelyi Zoltán életútját idézte fel

Fotó: Belovári András

A városvezető emlékeztetett: egykor Csokonai, Berzsenyi, később Móricz Zsigmond vagy József Attila léptei koptatták Keszthely utcáit, „ahogy a Festeticseknek köszönhetően ma a kastély őrzi hazánk egyik legnagyobb főúri bibliotékáját, és arra is büszkék lehetünk, hogy a Viharfelleg, szilvalekvár című antológia diákíróival s -költőivel már a reményteljes jövő is felcsillan”.

A könyvhét nyitányán „pályájukon beérkezett” szerzők, Papp Endre, Németh István Péter és Csider Sándor társaságában a fiatal alkotók is bemutatkoztak, a hétvégén pedig folytatódott a Keszthelyi irodalmi arcélek ismeretterjesztő előadásainak sora.

Manninger Jenő: A szerzők és pályájuk felidézése talán a mindennapokban is olvasásra ösztönözhet
Fotó: Belovári András

A Pannónia Kulturális Egyesület kezdeményezésére tavasszal már rendeztek minikonferenciát, amit múlt pénteken újabb követett, bemutatva évfordulós keszthelyiek életét és munkásságát. A szervezők ezúttal a közelmúlt íróira irányították a figyelmet.

– A szerzők és pályájuk felidézése, alaposabb megismerése, ismereteink gyarapítása mellett talán a mindennapokban is olvasásra ösztönözhet. E sorozat pedig, a szervezők és a szakavatott előadók jóvoltából, a minőségi tudományos ismeretterjesztés jegyében közelebb hozza mindannyiunkhoz neves elődeink életművét – szögezte le Manninger Jenő.

Az érdeklődők ezúttal Keszthelyi Zoltán, Rákosy Gergely, Tóth Bálint, Györe Imre és Kara Kocsis Gabriella munkásságáról hallhattak előadást.

Ezek során az érdeklődők megtudhatták például, hogy Keszthelyi Zoltán Rotschild vezetéknévvel látta meg a napvilágot, ám később, szülővárosa iránti szeretetéből változtatta meg azt, a 100 éve született Rákosy Gergely pedig, forradalmi nézetei miatt megjárta a börtönt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában