Könyvtári könyvajánló

2024.06.23. 09:30

Kulcsok az elengedéshez

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Szakál Eszter
Az Anyakulcsban a szerzők hasznos tanácsokat adnak, ugyanakkor példákat mutatnak a szülőknek
Fotó: Szakál Eszter

Érdekes kérdést, az elengedés problémáját és lehetőségeit boncolgatja könyvében Süvegesné Rudan Margit és Süveges Gergő. Az Anyakulcs című kötetben előbb számba veszik a kapcsolódás alapelveit, majd leszögezik, hogy a gyermek távolodásának megengedése nem jelenti a magára hagyást, ahogy a gyermek messzebb lépése sem minősíthető hálátlanságnak vagy menekülésnek. Mint írják, már a legkisebbeknél megfigyelhető az a törekvés, hogy valamit “ededül” valósítsanak meg. Ilyenkor ha az aktuális képességek még nem is állnak rendelkezésükre, jó, ha bátorítják őket. 

A szerzők szerint fel kell ismerni, hogy a gyermek egyre több mindenre képes, és hogy bizonyos helyzetekben a szülőktől eltérő megoldásokat választhat.

 Felhívják a figyelmet, hogy ha a gyerek azt látja, hogy édesanyja kutatja, hogy ő milyen területeken önálló, illetve felismeri és elfogadja különbözőségét és eltérő megoldásait, akkor azt érzi, bíznak benne és szárnyakat kap. Mindez mindkét fél számára kedvező lehet, hiszen a második anyakulcs használata - a gyermek bátorítása, hogy éljen a szabadságával - remek lehetőség arra, hogy egy anya a saját vágyaihoz is közelebb kerüljön. Szükséges ugyanakkor, hogy a fiatalok saját felelősségükkel is szembesüljenek.

Kulcsszavak kaptak helyet a könyvborítón is 
Fotó: Szakál Eszter

  A szerzők nem hallgatják el, hogy egy szülőben az elengedés folyamata közben komoly félelmek alakulnak ki, ám ezek szorításából van kiút. Azt tanácsolják mindenkinek, hogy  keresse meg a gyermek növekedésével és az elengedéssel kapcsolatban azokat a mozzanatokat, melyek okot adnak az örömre. A kötet végére több tesztet is szerkesztettek, melyek kitöltése segítheti a helyzetértékelést és a megfelelő megoldások megtalálását.

A kiadvány a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kötetet a a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában