Kvártélyház 2024

2024.06.22. 13:30

Mindennek készen kell állnia a nyitásra – Oláh János

A KvártélyházNyár szabadtéri színházi előadásai komoly műszaki felkészülést igényelnek; fény-, hang-, színpadtechnika, mindennek készen kell állnia a nyitásra.

Antal Lívia
Oláh János: Ha szükséges, változtatunk a színpadképen
Fotó: Pezzetta Umberto

– Mivel nincs állandó műszaki gárdája a Kvártélyháznak, a Hevesi Sándor Színház stábja alkotja a műszaki kiszolgáló személyzetet. Ennek összeállítása is elég nagy feladatot jelent – mondta Oláh János, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. műszaki vezetője. – Ebben a legnagyobb kihívás az időpont-egyeztetés, a Hevesi Sándor Színházban ugyanis ekkorra már véget ér az évad, a műszaki kollégák szabadságra mennének. Ilyenkor meg kell beszéljem velük, ki és mikor ér rá a különböző feladatok ellátására.

A daraboktól függ a műszaki gárda létszáma és a feladat összetettsége. A Csárdáskirálynő előadásra a színpad és a színpadtechnika felépítése nagy munkát igényelt ebből a szempontból, míg a Meseautó című musical comedy sokkal egyszerűbb feladatot jelentett.

– Egy-egy darabot általában két-három hétig játszunk, melynek megfelelően felépítjük a díszletet. Utána jön a következő előadás, és ahhoz megfelelően kell átalakítani a színpadot. Minden évadban egy új bemutató van, a nyáron futó többi darabot az előző évadból vesszük át. Az új bemutatónál, miután készen van a színpad és a díszlet, kezdődnek a próbák, ilyenkor, ha szükséges, változtatunk a színpadképen – ismertette Oláh János. – Az EgerszegFeszten és a Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényen a fesztiválterületek kiépítését, bontását, szállítását, valamint a különböző színpadok kiszolgálását végezzük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában