A Gébárti Népművészeti Fesztiválon is bemutatták könyvét

2024.07.26. 10:00

Bereczky Csaba fafaragó a szakma szeretetére tanít

Két héttel ezelőtt rendezte meg ismét nagyszabású programját a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A Gébárti Népművészeti Fesztiválon a keszthelyi Bereczky Csaba fafaragó Átörökítendő értékeink című könyvét is megismerhették a látogatók.

Mozsár Eszter

Bereczky Csaba a Gébárti Népművészeti Fesztivál résztvevőinek is bemutatta Átörökítendő értékeink című szakmai albumát

Fotó: Mozsár Eszter

A keszthelyi mester 1972 óta foglalkozik fafaragással. Alapító tagja a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának, majd ezt követően az Országos Népművészeti Egyesületnek. 1975-től vezet ifjúsági és felnőtt fafaragó szakköröket. Országos kiállítások, pályázatok folyamatos résztvevője. Pásztorfaragásokat, fa, csont, szaru használati tárgyakat készít, a karcolást, ékrovást, domború faragást alkalmazza a díszítések során. Bútorai a hagyományos paraszti formavilágot tükrözik. Közreműködött a zalaegerszegi Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark létrejöttében. 

Az Átörökítendő értékeink című könyv első egyharmadában láthatjuk azokat az alkotásokat, amiket a fafaragó mester készített. Emellett nyomon követhetjük az albumban a velemi, a tokaji, a gébárti és a keszthelyi kézműves alkotóház építésének folyamatát, amiben maga is tevékenyen részt vett. 

- A történeti áttekintés után a fafaragó szakma alapjait, eszközeit, a pásztorhagyományokat a fa-, kéreg-, szaru- és csontmegmunkálást öleli fel a mintegy 400 fotóval illusztrált második rész – ismertette a könyv felépítését Bereczky Csaba. - A képes-szöveges tanulmányok segítségével egy laikus, akinek kellő érzéke van hozzá, könnyedén elindulhat a tárgyalkotó népművészet útján. A könyv végén az általam feldolgozott szakirodalom jegyzékét találjuk, valamint további tanácsokat ahhoz, hol tud tovább kutatni az, aki komolyabban érdeklődik a fafaragás után.

Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató így ajánlja az album fülszövegén a mestert: 

Bereczky Csaba, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának levelező tagja úgy érezte, elérkezett az idő, hogy mindazt, amit megtanult, amit hasznosnak vélt, átadja a következő nemzedéknek, hogy okosan használják, és éljenek vele. A könyv első fele az útkeresésről szól…

Idén januárban, a magyar kultúra napján a fafaragó népi iparművész kapta a Pro Cultura Keszthely-díjat, amit a több mint fél évszázados alkotói és tanítói munkásságával érdemelt ki. A jelenlegi kötet megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia és a keszthelyi önkormányzat támogatta. A szerző az albumot a kalotaszegi cifrabujka megmentői, azaz édesapja, Bereczky Kálmán szabómester és édesanyja, Fonnyadt Hedvig varrónő emlékének ajánlja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában