Így változott a női fürdőruhadivat az 1900-as években

2024.07.07. 11:00

Ezt viselték nagyanyáink a strandon – fotógaléria

Az 1900-as években a fürdőruhadivat drámai változásokon ment keresztül. Az évszázad elején a nők még bő, több rétegű ruhadarabokat viseltek, majd a szabások fokozatosan egyszerűsödtek, a ruhák rövidebbek és kisebbek lettek. A szabással együtt a színek és minták is élénkebbé, az anyagok könnyedebbé váltak, hűen tükrözve a társadalmi normák változását. Sokak szerint a fürdőruha a női emancipáció egyik szimbóluma lett.

Zaol.hu

Hölgyek a strandon - 1938. Budapest

Forrás: Fortepan - Somló Cecília

Az 1910-es években a női fürdőruhák utcai ruházatra emlékeztető bő, több rétegből álló ruhadarabok voltak, térdig érő szoknyával és hosszú ujjakkal.

Fürdőző csoport 1909-ből, testet takaró fürdőruhákban
Forrás: Fortepan - Breuer Pál

Később a szabás egyszerűsödött, és az egyrészes, ujjatlan szabások váltak népszerűvé. Az 1920-as években a fürdőruhák rövidebbek és testhez simulóbbak lettek, a szoknyák helyett rövidnadrágszerű alsórésszel.

1917.
Forrás: Fortepan - Kurutz Márton

Az 1930-as és 1940-es években a hollywoodi glamour hatására elegánsabb és nőiesebb darabok jelentek meg, gyakran alakkövető fazonokkal, majd az 1950-es években debütált a bikini, de a magas derekú alsók és merevített felsők maradtak dominánsak.

1933. Budapest 
Forrás: Fortepan - Gara Andor
1967.
Forrás:  Fortepan FŐFOTÓ

A 1960-as években a miniszoknyák és monokinik forradalmasították a stranddivatot. A 1970-es évektől a fürdőruhák még merészebbek lettek, megjelentek a tanga és a magasított lábkivágású fazonok, tükrözve a testkultusz és a fitnesz iránti növekvő érdeklődést. Az anyagok is fejlődtek, a szintetikus anyagoknak köszönhetően a gyorsan száradó és rugalmas fürdőruhák lettek népszerűek.

Beszéljenek szavak helyett a képek, melyeket a Fortepan gyűjteményéből válogattunk:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában