Lassan finiséhez ér az emlékév

2024.07.07. 17:02

Pályaműveket várnak, kiállítással készülnek a megyei könyvtárban

Idén ünnepeljük Keresztury Dezső születésének 120. évfordulóját. Az emlékévhez kapcsolódva a Keresztury Emlékbizottság, valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár két pályázatot írt ki.

Szakál Eszter

Kiss Gábor és Szili Erika helyismereti könyvtáros két ifjúkori és egy 1979-es fényképpel

Fotó: Szakál Eszter

- Városunk szülöttéről, az íróról, az egykori miniszterről már sokan hallottak, ám talán kevésbé ismert a költőként is maradandót alkotó Keresztury. Ezért is gondoltuk, hogy a fiatalok figyelmét az akadémikus életművének erre a területére irányítjuk - mondta Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, majd hozzáfűzte: – A honlapunkon feltüntetett felhívásban - technikai, illetve műfaji megkötés nélkül - maximum három költemény illusztrálására kérjük a 9-13. évfolyamos diákokat. A másik pályázattal a vármegyében élő 25 év alatti tehetségeket kívánjuk elérni. Tőlük egy kötelező és egy szabadon választott vers megzenésítését várjuk. A határidő július 31-e, reméljük, sokan megpróbálkoznak majd a kihívást jelentő feladatokkal.

Az emlékév alkalmából két, egyenként 150 ezer forint összdíjazású pályázatot írtak ki
Fotó: Szakál Eszter

A pályaművek fogadása mellett a könyvtárban már hetekkel ezelőtt elkezdődött a Gönczi Galériába tervezett kiállítás anyagának összegyűjtése, a forgatókönyv megírása. A munka során előkerültek olyan különlegességek, melyek tovább árnyalják az íróról kialakult képet. 

- Óriási anyag áll rendelkezésünkre, kicsit a bőség zavarával küzdünk - bocsátotta előre az egyik szervező, Kiss Gábor főkönyvtáros, majd így folytatta: - Keresztury hagyatéka hatalmas, mi kezeljük a könyvtárát, birtokunkban van rengeteg fotó, és sok plakát a színi előadásokról. Nemrég került elő egy olyan plakát, mely Madách Mózesének 1966-os színpadra állításakor készült. Nem véletlenül, hiszen ennek a műnek a színpadi adaptációját Keresztury készítette el. Emellett nemrég fedeztük fel  sógorának, Seiber Mátyás zeneszerzőnek a hagyatékát, amiből néhány darabot szintén beillesztünk a kiállításba. Ugyanakkor tervezünk korhű enteriőrt, bemutatunk Keresztury-relikviákat, könyveket, dokumentumokat és azokat a kitüntetéseket, melyeket az akadémikus kapott.

Két fotó, mely Kereszturynak a Kilián-iskolában és a Zrínyi-gimnáziumban tett látogatását örökíti meg
Fotó: Szakál Eszter

- Az összeállítást augusztus második felében véglegesítjük, a tárlatot a szeptember 4-i megnyitót követően láthatja a közönség a Gönczi Galériában - tette hozzá Kiss Gábor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában