Könyvajánló

2024.08.18. 09:00

Ida titkai

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Szakál Eszter
A jelenből a múltba repíti az olvasókat Fábián Janka kötete
Fotó: Szakál Eszter

A munkatársak választása ezúttal Fábián Janka Ida titkai című művére esett. A két idősíkon (1896-ban és 2022-ben) futó regényben két fiatal lány, Zelma és Kinga története bontakozik ki. A 21. század szülöttét, Kingát, aki egyetemistaként a szakdolgozatát írja, lenyűgözi a kecskeméti városháza épülete. Lechner Ödön építész ikonikus alkotásáról számos rajzot készít, s rejtélyes módon a kezébe kerül néhány régi skicc és egy napló. Mint kiderül, a megsárgult lapokon több, mint száz évvel korábbi eseményeket rögzítettek. Egyebek mellett azt, hogy 1896-ban egy másik ifjú hölgy, Zelma csodálta és rajzolta le az épülő városházát, s közben megismerkedett Sissi magyar felovasójával, Ferenczy Idával. A császárné bizalmasa felajánlotta, hogy modellt ül neki. Míg a rajz készült, sok-sok érdekesség feltárult a korszakkal, illetve Erzsébet királynéval kapcsolatban. Ezek olyannyira felkeltették Kinga  érdeklődését, hogy igyekezett minél több információt összegyűjteni Zelmáról és Ferenczy Idáról. A cselekményt mind a múltban, mind a jelenben egy-egy szerelmi szál színesíti, így a kötet nemcsak a történelmi regények, hanem a romantikus irodalom kedvelőinek érdeklődésére is számot tarthat.

A képen balra Ferenczy Ida, a történet egyik meghatározó szereplője
Fotó: Szakál Eszter

A könyv a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban és a József Attila Városi Tagkönyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kiadványt az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában