Márfi Márk, Szamosi Zsófia, képzelt kastély, egy százalék indián

2024.08.22. 18:30

Szeptemberben indul a ZAZEE Kulturális Egyesület Kazamata kamaraszínházi sorozata a Göcseji Múzeum pincéjében

A zalaegerszegi ZAZEE Kulturális Egyesület 2024 tavaszán Kazamata Színház néven indított színházi kamaraelőadás-sorozatot a Göcseji Múzeum 2022-ben felújított pincéjében. Az akkori osztatlan sikeren felbuzdulva folytatta az egyesület a szervezést, ennek köszönhetően szeptemberben és októberben két-két különleges színielőadás érkezik Zalaegerszegre. A műsortervről augusztus 22-én, csütörtökön a helyszínen számolt be a ZAZEE a sajtónak.

Arany Horváth Zsuzsa

Szeptemberben indul a Kazamata kamaraszínházi sorozat a Göcseji Múzeum pincéjében. Havasi Bálint, Wettstein Tamás és Nadrai Róbert a sajtótájékoztatón

Fotó: Pezzetta Umberto

Wettstein Tamás, a ZAZEE elnöke elmondta, a múzeumi együttműködés révén további helyiségeket vonhatnak be a játékba a pinceszinten, megújul a fény- és hangtechnika is, hogy az 50 nézőt befogadó tér minél alkalmasabb legyen a színvonalas előadások befogadására.Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója a siker feletti örömét kifejezve hangsúlyozta, a civil szervezet friss szemmel látta meg a lehetőséget a múzeumi "kazamatában", ahol új, a közösséget szolgáló kulturális helyszínt avattak az előadások. 

Az őszi szezon kamaraszínházi előadásairól Nadrai Róbert, a ZAZEE alelnöke számolt be.

Szeptember 12-én 19 órakor érkezik a budapesti Tér12 Kulturális Egyesület Nélküled című egyfelvonásos monodrámája. Solymos Tamás szövege történelmi, önismereti kalauz. A történet egy üres kastélyban játszódik, amiben a főhős idegenvezetést tart, a megmaradt ereklyék között kalauzol. Az előadás elgondolkodtat azon, mi minden mellett sétálunk el, amíg felújítatlan házakról nemcsak a vakolat potyog, hanem a történelmünk is. 

Szeptember 26-án Szamosi Zsófia mutatja be a Pali - Maléter Pálné című életmonológot, amely Gyenes Judith-tal, Maléter Pál özvegyével készült interjúk alapján íródott. A színésznő a Mindenki c. Oscar-díjas és az Egy nap c., számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett filmek főszereplője, a 2017-es és 2019-es Magyar Filmhét Legjobb Színésznője volt. A monodráma Gyenes Judith figuráján keresztül mutatja az 56-os forradalmat, annak egyik hősét, Maléter Pált egészen a 89-es újratemetésig. 

Október 9-én az Egy százalék indián című előadással várja a közönséget a KAZAMATA. A Látókép Ensemble előadása azt érzékelteti, hogy az elejétől a végéig ugyanaz a néhány alapvető dolog határozza meg a férfi-nő, vagy akár a szakmai kapcsolatokat. A darab Hajdu Szabolcs rendező trilógiájának (Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián) a harmadik része, melyből most forgatnak filmet. Az Egy százalék indián az örökölt magatartási modellek, hímsovinizmus, feminizmus és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál.

Október 24-én az őszinteségével, frissességével mellbevágó, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2020-ban végzett Márfi Márk önreflexív szakdolgozatából született Telik – egy óra az életedből című egyszemélyes előadása érkezik Zalaegerszegre. A szakdolgozat és az előadás a fiatal színész eddigi életét dolgozza fel a vasi pulykafarmtól a színművészeti egyetemig. 

A múzeumi KAZAMATA helyiség 50 fő befogadására alkalmas, így a szervezők azt javasolják, hogy minél előbb váltsák meg a jegyüket/bérletüket, ezt a ZAZEE honlapján és a múzeumi felületeken is megtehetik. A jegyek egy kivétellel a tavalyi áron kaphatók. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában