Zala vármegye kulturális kincsei a fókuszban

3 órája

1100 éve Európában, 20 éve az unióban

Ezen a héten Zala vármegyébe érkezik az uniós soros elnökség alkalmából indított 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat. Zalaegerszegen és Lentiben várják az érdeklődőket október 18. és 20. között.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszegen, a Dísz téren Múzeumok standja várja az érdeklődőket péntektől három napon át. A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára ad helyet október 21-22. között a Magyarul Európában vándorkiállításnak, amelyen Zala vármegye fontos iratai és dokumentumai kerülnek a középpontba. Az Iparkodjunk időszaki tárlat az Iparművészeti Múzeum egyes gyűjteményeit, valamint az Üllői úti főépület feltárásának és rekonstrukciójának részterületeit  mutatja be a Mindszentyneumban október 18. és 23. között.

 1100 éve Európában
 1100 éve Európában: Sebő Ferenc a megyei könyvtárban lép fel 
Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Lentiben a látogatók október 18-án megismerhetik az európai és a magyar történelem sorsfordító pillanatait a történeti festészet segítségével a Királyok, hősök, csaták, előadáson a Szépművészeti Múzeum jóvoltából. A kreatívabbak pedig ehhez kapcsolódva történelmi pop-up képeslapot is készíthetnek.

A Petőfi Kulturális Ügynökség október 19-én várja a Mindszentyneumban a Sanctum sorozat követőit. Ezen a napon Juhász Anna irodalmár a líraiság útját és a városhoz való kapcsolódást keresi a zenén keresztül a egerszegi születésű Szőke Nikoletta zeneszerzővel és Sárik Péter Erkel Ferenc-díjas jazz-zongoraművésszel. Ugyanaznap ugyanitt a "Kidőlt-bédölt oldalú kemencén túl" program keretében kicsiket és nagyokat vár eredetmondáival és legendáival Fábián Éva népiének-tanár, mesemondó előadóművész. A Hagyományok Háza a kézműveskedőkre is gondolt: a Mindszentyneumban mindenki megismerheti Zala vármegye népművészeti értékeit, a hagyományosan használt és a természetben fellelhető alapanyagokat is.

Október 19-én a Lenti Művelődési Központnál egész nap játékos formában ismerhetik meg a családok nemzeti értékeinket és Zala vármegye különlegességeit a Hungarikum játéktéren, illetve ugyanitt, a Templom téren kóstolhatják meg nemzeti konyhánk ínyencségeit a Gasztrobuszon.

Október 19-én délután Lentiben, a Magyarságkutató Intézet segítségével választ kaphatnak az érdeklődők az archeogenetika tudományával kapcsolatban azon a történelmi előadáson, aminek középpontjában az Árpád-házi királyok azonosítása lesz. A zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Soós Réka népdalénekes közreműködésével Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző versekkel idézi fel a Kárpát-medence népzenei hagyományát. A Széchenyi téri Art Moziban pedig a filmrajongók nézhetik meg (vagy újra) Török Ferenc ikonikus Moszkva tér című filmjét.

A Nemzeti Színház Lentibe hozza el Csehov Egyfelvonásos komédiák című előadását. Vidnyánszky Attila rendezésében három mű, A medve, A dohányzás ártalmairól és a Leánykérés elevenedik meg a Művelődési Központ színpadán október 18-án este.

Október 19-én 20 órakor pedig a Duna Művészegyüttes mutatja be Lentiben a Kárpát-medence autentikus néptáncait. A folklórelőadás mellett a közönség a Tánc-tér programsorozat részeként megtekintheti a Karöltve tánckoreográfiát.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat október 25-27. között Egerbe, valamint Tatára és Tatabányára látogat. Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában