A történelmi Magyarország fontos emlékeit őrzik

1 órája

Az ecsettől a mennyezetig: templomkazetták hű másolatai a kiállításon

A történelmi Magyarország területére jellemző templomkazetták bútorfestők által készített másolataiból nyílt kiállítás a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban vasárnap. Az ecsettől a mennyezetig című időszaki kiállítás Békés vármegyéből érkezett Zalaegerszegre.

Antal Lívia

Sok érdeklődőt vonzott Az ecsettől a mennyezetig című időszaki kiállítás

Fotó: Antal Lívia

Ez a különleges tárlat a történelmi Magyarország fontos emlékeit őrzi. A 12 bútorfestő által elkészített alkotások komoly szakrális üzeneteket is hordoznak, mondta köszöntőjében a Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője Az ecsettől a mennyezetig című időszaki kiállítás megnyitóján.

Az ecsettől a mennyezetig kiállítás
Az ecsettől a mennyezetig című időszaki kiállítás megnyitóján jobbra Ament Éva, mellette Kiss-Molnár István
Fotó: Antal Lívia

Az ecsettől a mennyezetig – kiállítás anyaga lelkes tanítványok munkája 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány vándorkiállításán olyan templomkazetta-gyűjtemény látható, amely kerek egységet alkot tanítványai munkái által, de nem egy tájegységet képvisel, mondta el Ament Éva, bútorfestő népi iparművész, szakoktató. Felidézte, hogy a 2018-as bútorfestő csoportja kívánságára indult az alapképzést követően a mesterképzés Békéscsabán, amelyen készült templomkazettákból is jó néhány szerepel az Erdélyt is megjárt kiállítás anyagában. Mint mondta, mielőtt lefestették volna a kalotaszegi magyarókereki református templom kazettáit, nagyon komoly kutatómunkát végeztek. A templom kazettáit az Umling-család készítette az 1740-es években, akik a bútorfestő szakma és tudás legjavát képviselték. 

Az ecsettől a mennyezetig című időszaki kiállítás december 19-ig látható a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában