Kiállítás Keszthelyen

2 órája

Madárvilág a Balatoni Múzeumban - képgaléria, videó

A Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a „Madarat tojásáról”, 2025. december 31-ig várja látogatóit. A tárlat különlegessége a múzeum gazdag madártojás-gyűjteménye, amely 111 különböző madárfaj tojásait és fészekaljait mutatja be.

Zaol.hu

Németh Péter, a múzeum igazgatója

Fotó: Mészáros Annarózsa

Azonban az ősszel nyílt kiállítás nem csak a tojásokról szól. Az érdeklődők teljes képet kaphatnak a madárvilágról: a madarak életéről, élőhelyükről és anatómiájukról is, miközben izgalmas, interaktív elemekkel találkozhatnak.

madárvilág
Madárvilág: nemcsak a tojásokról szól a Balatoni Múzeum kiállítása
Fotó: Mészáros Annarózsa

Madárvilág: a madártojások titka

A Balatoni Múzeum tárlatának központi eleme Lovassy Sándor XIX-XX. század fordulóján gyűjtött madártojás-gyűjteménye. A 111 faj tojásai között ritka és különleges példányokat is találhatunk, amelyek ma már védettek. A kiállítás nemcsak a tojásokat, hanem a madarakat is bemutatja, és betekintést nyújt azok életmódjába, élőhelyeibe. Ahogy Németh Péter, a múzeum igazgatója elmondta: - Ez a gyűjtemény egyedülálló Magyarországon, hiszen ilyen régi és nagy mennyiségű tojásgyűjtemény ritkán maradt fenn.

Látványos élőhelyek

A kiállítás egyik legimpozánsabb eleme egy 40 négyzetméteres dioráma, amely négy különböző madárélőhelyet jelenít meg. Az élőhelyekhez kapcsolódó preparátumok mellett a látogatók megtekinthetik a madarak fészkeit és tojásait is. A dioráma interaktív, így a látogatók közelről is megismerhetik a különböző fajok környezetét. A preparátumok egy része a Balatoni Múzeum tulajdona, de a szegedi Móra Ferenc Múzeumból és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból is kölcsönöztek kiállítási tárgyakat.

A kiállítás a madarakat is bemutatja
Fotó: Mészáros Annarózsa

Gyerekbarát kiállítás

A „Madarat tojásáról” kiállítást úgy tervezték, hogy a családok és gyerekek is élvezhessék. A tárlaton számos interaktív, játékos elemmel találkozhatnak a legkisebbek, akik szőnyegen csúszhatnak, mászhatnak és építhetnek. A múzeumpedagógiai foglalkoztató térben mikroszkópok és madártollak várják a kíváncsi gyerekeket, akik így közelebbről is megismerhetik a madarak világát. A cél az, hogy a gyerekek szórakozva tanuljanak a madarakról és azok védelméről.

Az ornitológus segítsége

A Balatoni Múzeumban a ‘90-es évektől nincsen természettudománnyal foglalkozó muzeológus, így a természettudományi gyűjtemény is gazdátlan volt, ám Németh Péter igazgató figyelme a fiókokban rejtőző kincsekre irányult. – Az egyik fiókban ráleltem a tojásgyűjteményre, amelyről nem is tudtuk, hogy ilyen gazdag – meséli az igazgató. – Csináltunk is egy előzetes feltérképezést, hogy mégis milyen fajok vannak benne, némelyiken volt jelölő cetli, de a többségről nem tudtuk, hogy milyen tojást tartunk a kezünkben. Szerencsére kifújt állapotban, szépen el voltak rakva, túlnyomó többsége ép, stabil állapotban megmaradt. Leltárkönyv híján speciális szakemberre volt szükségünk, hiszen vannak fajok, amiknél akár még az egyszerre rakott tojások sem egyformák. A gyűjtemény feltérképezéséhez Haraszthy László ornitológust hívtuk segítségül, aki a tojások azonosításában nyújtott szakértői támogatást. A kiállítás így nemcsak a múzeum gyűjteményének fontos részét képezi, hanem egyedülálló betekintést is nyújt a madárvilágba. 

A 111 faj tojásai között ritka és különleges példányokat is találhatunk, amelyek ma már védettek
Fotó: Mészáros Annarózsa

A kiállítás jelentősége

A tárlat különleges értéke, hogy olyan ismereteket és érdekességeket mutat be a madarakról, amelyekkel máshol aligha találkozhatunk. A látogatók nemcsak Magyarországon élő madárfajokkal ismerkedhetnek meg, hanem globális perspektívát is kapnak. 

– Több mint tízezer madárfaj él a Földön, ebből Magyarországon közel 400 fordul elő. A most bemutatott 111 faj igen szép szám – hangsúlyozta Németh Péter.

Az információs tablók hatalmasak és részletesek, így a látogatók bőséges tudásra tehetnek szert a madarak anatómiájáról, életmódjáról, szokásairól. A kiállítás kifejezetten gyerekcentrikus, ezért a legkisebbek számára is élvezetes programot kínál.

A „Madarat tojásáról” kiállítás nem csupán a múlt emlékeit idézi fel, hanem komoly üzenetet hordoz a jövő generációi számára is. A madarak és tojásaik megismerése nem csupán érdekes, hanem elengedhetetlen ahhoz, hogy jobban megértsük a természet törékeny egyensúlyát és felelősséget vállaljunk annak védelmében. A Balatoni Múzeum kiállítása nemcsak tudást nyújt, hanem arra is ösztönöz, hogy megőrizzük a természet értékeit a jövő számára. Ez a tárlat nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is tekint – mindezt interaktív, családbarát formában.

Mészáros Annarózsa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában