Nem csupán egy tárlat

3 órája

MŰSZAK 2024: szabadság és művészet találkozása a Balatoni Múzeumban

Tizennegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Balatoni Múzeumban, Keszthelyen a MŰSZAK összművészeti tárlat, amely október 26-án debütált, ezzel lezárva a múzeum idei kiállítási szezonját. A MŰSZAK (Művészek Szabad Alkotóközössége) eseménysorozat immár hagyománnyá vált, és évente inspiráló közösségi találkozót biztosít különféle művészeti ágak alkotóinak.

Mészáros Annarózsa

Fotó: Mészáros Annarózsa

A MŰSZAK nem csupán egy tárlat, hanem egy élő, folyamatosan fejlődő művészeti közösség, amely az irodalmárok, festők, zenészek és a kultúra különböző területeinek képviselőit fogja össze. Az esemény keretében létrejövő kiállítás minden évben a cserszegtomaji művésztelepen alkotók friss műveiből áll össze. Takács-Szencz Lívia festőművész-textiltervező elmondása szerint: - Nálunk, Cserszegtomajon, minden évben egyhetes tábort tartunk. Az alkotók a művésztelep végén két alkotásukat egy évre nálunk hagyják és azalatt az egy év alatt mi elvisszük kiállításokra, bemutatókra, mint például most itt a Balatoni Múzeumban látható ez az anyag.

MŰSZAK
A MŰSZAK összművészeti tárlat megnyitójára sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Széles paletta - 35 művész, 70 alkotás

A tárlat 35 kiállító művész alkotásait vonultatja fel, akik mindegyikétől két művet láthatunk. A kiállítás február végéig látogatható és az összművészet jegyében nemcsak vizuális alkotások, hanem versek is helyet kaptak a keretekben, Takács-Szencz Lívia illusztrációival. A kiállítás színes spektrumot kínál, ahol a festmények mellett a lírai költemények szintén fontos szerepet töltenek be.

Nemzetközi és Befogadó Közösség

A MŰSZAK nem korlátozódik egy adott földrajzi területre. A művészeti közösség folyamatosan bővül: szerb, erdélyi és török alkotók is csatlakoztak a közösséghez, így a tárlat valóban nemzetközi képet nyújt. Takács-Szencz Lívia szerint: - A MŰSZAK egy nyitott, szélesspektrumú társaság, amely folyamatosan bővül, változik, sorainkhoz bármikor lehet csatlakozni, nincs lokális feltétel.

Éves záróesemény a Balatoni Múzeumban

Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a MŰSZAK tárlatával hagyományosan lezárják az évadot. Elmondása szerint: - Most is egy nagyon színes kiállítás áll velünk szemben. S legnagyobb örömömre ismét versekkel is találkozhatunk, amelyek valamilyen módon számomra mindig a legkedvesebbek, szívemhez közel állók.

Szabadság és közlésvágy: az Idei MŰSZAK Vezérmotívuma

Dr. Cséby Géza irodalomtörténész megnyitó beszédében a szabadság fontosságát hangsúlyozta, amely az idei MŰSZAK vezérlő elve volt: - Az emberek lelkében, tudatában, eszmélésüktől kezdve benne volt a közlési vágy, amit közvetíteni szerettek volna az Istennek, embereknek, a világnak.

Balaton művészi Inspirációja és hagyományőrzés

A Balaton környéke, Cserszegtomaj és a helyi művésztelep különleges atmoszférája évről évre vonzza a művészeket.  - Ahogy már több éven át, most is számosan érkeztek Takács Ferdinánd és Szencz Lívia fák, bokrok és virágok közt megbúvó cserszegtomaji házába, kertjébe, hogy megtöltsék gondolatokkal, tartalommal. Az évek során jöttek a festők, szobrászok, grafikusok, fotósok, keramikusok, irodalmárok, filmesek külföldről és belföldről, hogy ismét a Balaton és környékének alkotásra inspiráló vonzásában tölthessenek el jó pár napot. S miért éppen itt? Schöpflin Aladár, a neves műkritikus, irodalomtörténész, író, műfordító írja: A Balaton egész más, mint a többi tava a világnak magyarból a partja minden felől nézve magyar táj. Egyszerre van meg benne a romantika és a realitás, a magyar ember nyugalma és hirtelen felfortyanása, a magyar lélek finomsága és gyöngédsége, a magyar erő és lágyság. Talán ez lehetne a rövid válasz a miért éppen ittre. De ne felejtsük a találkozók eszmei oldalát sem a régiek becsületét, tisztességét, emlékét, a szabadság meglétének igényét. Egy közös tárlaton jelen esetben az itt kiállított művek lehetnek figuratív vagy nonfiguratív megoldásokkal megvalósított üzenetek, de az olykor megjelenő humor, kritika vagy mély gondolat a művészi valóság feloldását, megértését segíti elő - hangzott el Dr. Cséby Géza megnyitó beszédében.

Az eseményt különleges művészi előadások tették emlékezetessé: Bardócz L. Csaba énekes-gitáros előadása, valamint Horváth Péter versmondása - Heltai Jenő „Szabadság” című versével - mély érzelmeket közvetített a közönség felé.

A MŰSZAK kiállítás a Balatoni Múzeumban 2025 február végéig várja a látogatókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában