1100 év Európában 20 év az Unióban - zalai programok

2 órája

Iparkodjunk a múzeumi stand pavilonjába Zalaegerszeg belvárosában

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban elnevezésű kulturális programsorozathoz kapcsolódó gazdag zalai hétvége egyik eleme az Iparkodjunk! című kiállítás, amely október 18-23. között tekinthető meg a zalaegerszegi Mindszenty József Látogatóközpont földszintjén. Az Iparművészeti Múzeum kiállítássorozata a múzeum két önálló, jelentős műtárgyakkal rendelkező gyűjteményét mutatja be: a könyvtárat és az adattárat. Mindkettő az intézmény alapítása óta gyűjti a nemzetközi és hazai iparművészet legjelentősebb könyveit, hagyatékait, papíralapú műtárgyait és dokumentumait.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi Dísz téren felállított Múzeumok standja interaktív ismeretterjesztő játékkal várta a gyerekeket

Fotó: Pezzetta Umberto

A 2023 nyarán a Ráth-villában megrendezett Iparkodjunk! című kiállítás a több országos helyszínt bejáró program erejéig új fejezettel bővült: a 100 éve, 1924. június 21-én elhunyt könyvkötő, Gottermayer Nándor hagyatékának bemutatásával. A magyar műipar jeles képviselőjének hagyatékából számos díszkötés, cégtörténeti ritkaság került az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeibe. 

múzeum
Gottenmayer Nándor könyvkötő céghirdető kártyája, aranyozó kliséje, bőrkötéses kötete a 19.-20. század fordulójáról
 Fotó: A szerző

Az Iparművészeti Múzeum változatos gyűjteménye az adattár, benne számos oklevél, céhes irat és közel 11 ezer iparművészeti tárgy terve található. A fényképgyűjtemény forrásértékű dokumentumokat tartalmaz elpusztult műtárgyakról, egykori világkiállításokról és az Iparművészeti Múzeum korábbi tárlatairól. A vándortárlat Makó, Edelény, Szekszárd után érkezett Zalaegerszegre, innen Tatára utazik. A Cselovszki Zoltán kurátor által összeállított tárlat október 23-án dramatizált tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. 

Levél alakú porcelántál 1878-ból  
Fotó: A szerző

Zalaegerszegen a Dísz téren látható a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének részvételével felállított  Múzeumok standja, melyben a múzeumboltokban fellelhető ajándéktárgyak közül válogathatnak a látogatók. Olyan kreatívipari termékeket lehet vásárolni, melyeket a múzeumok gyűjteményei inspiráltak, így hordozzák a múzeumok által őrzött értékeket. A felnőtteket személyiségteszttel és kvízzel, a gyerekeket óriás kirakóval, memóriajátékkal és a reformkor nagyjaival várják a Múzeumok standján az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat során.

Kézi aranyozású, zománcozott fém díszítmények imakönyveken, Malonyai Dezső vászonkötésű Munkácsy monográfiája 1989-ból.
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában