Hírek

2010.09.30. 05:28

Végre! Megmentik, s felújítják a Halászcsárdát

Kiszabadították a fojtogató gaztengerből a Balaton-parti város egyik patinás épületét, a Halászcsárdát, s a felújítása is hamarosan megkezdődik.

Sámel József

A Helikon strandhoz közeli, egykor közkedvelt étterem még romokban áll, az állapota minden városszemlén, s lakossági fórumon téma volt. Sokan hangsúlyozták: a kinézete egyszerűen méltatlan Keszthelyhez. Az épület nem pusztul tovább, megmenekül, mi több, visszakapja régi funkcióját. Helyi vállalkozás döntött úgy, hogy megmenti, s üzemelteti a Halászcsárdát.

- Húsz éve csak pusztul az állapota az épületnek, pedig előtte Keszthely egyik legkedveltebb helye volt - mondta Szita Károly, aki fiaival együtt családi vállalkozásban döntött az épület rekonstrukciójáról. Az elhatározásban az emlékek is segítettek. - Negyvenhat éve itt kezdtem dolgozni, sok élmény köt az étteremhez. Húsz éve a pusztulás útjára lépett az épület, miután bezárták, banki tartozás miatt egy beruházó céghez került, mely nem foglalkozott vele. Igazi préda lett, szabadrablás kezdődött, nemcsak a berendezést, hanem még a villanyvezetéket is kilopták a falból. Az ablakokat, ajtókat kitörték, s a falakat sem kímélték. Hajléktalanok lakták, az épület tovább pusztult.


Az épületet bejárva látható a szomorú valóság, s hogy csak a Halászcsárda felirat maradt meg épen. Szita Károly azt mondja, egy új épületet könnyebb lenne felhúzni, mint az egykori éttermet felújítani. Mégis, határozott a céljuk, hogy visszaállítsák a Halászcsárdát, mely egyébként 1934-ben nyitotta meg kapuit. A kellemes környezetben álló épület - melyet a hortobágyi csárda mintájára, oszlopos tornáccal, nádfedéllel Svastics Géza tervezett - finom halspecialitásai, cigányzenéje miatt akkoriban gyorsan a helyiek és a nyaralók kedvencévé vált.

- Amikor itt dolgoztam, igazi élet volt az étteremben, egymást érték az esküvők, a találkozók - folytatta Szita Károly. - Ezt szeretném visszaállítani. A munkálatokat több ütemben végezzük, a tervek szerint a jövő évi szezonra az étterem rész beindul. Az első ütem belekerül legalább 20-25 millió forintba. Hitelt biztosan kell felvennünk, s pályázunk is. Ugyanakkor számítunk a város segítségére, legalább az ügyek intézésében. Az épü-let védett, ezért bizonyos mértékben kötött a kezünk, a belső átalakításokra alapozhatunk.

- Jellegét megőrizve, a hagyományos halételek mellett modern, új generációs konyha működik majd itt - vette át a szót Szita Gábor. Testvére, Balázs azt tette hozzá, hogy kávézót-cukrászdát, s szalonnasütő helyeket is kialakítanak.

- Amikor az étterem már működik, nekifogunk a tetőtéri panzió kialakításának - mondta Szita Károly. - Ha elkészül az épület, 15-20 embernek ad majd munkát, ez ügyben szerződünk a VSZK-val is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!