Hírek

2011.06.04. 06:00

Dugóban araszolhatunk majd a nyáron

Amint jóváhagyják a forgalomtechnikai terveket, megkezdődik Zalaegerszegen a Göcseji, Mártírok és Köztársaság út kereszteződésének átépítése. Egész nyáron közlekedési nehézségekre kell számítani a térségben.

Szabó Judit

A Göcseji, a Mártírok és Köztársaság út csomópontjának átépítése a közművek kiváltásával és fakivágásokkal kezdődik, emiatt áthelyezik az Éva presszó előtti zebrát a kereszteződés másik, nyugati oldalára  A buszmegállók sem maradnak a helyükön: az Éva előttit a Kálváriához viszik közelebb, a presszóval szemköztit (a strand kerítésénél lévőt) pedig megszüntetik. Ha ezt is keletebbre telepítenék, túl közel kerülne a Paracelsus Gyógyszertár előtti megállóhoz, annak pedig nincs értelme, hogy két buszváró legyen egymás mellett.

Az önkormányzat a Magyar Közúttal együttműködve, 240 millió forintos beruházással, 171 milliós uniós támogatással alakítja át a csomópontot, amelynek az áteresztőképességén szeretne  javítani, s lehetővé tenni, hogy a Mártírok útjáról a kórház felé is el lehessen kanyarodni. Ezt azért tartják fontosnak, hogy  tovább csillapíthassák  a Kossuth utca forgalmát.

Kámán István, a polgármesteri hivatal útépítési és közlekedési  csoportvezetője elmondta: a beruházás során a Göcseji utat kiszélesítik a csomópontban, új sávokat alakítanak ki, hogy növeljék az áteresztőképességét.

Meghosszabbítják  a  Köztársaság útról jobbra kanyarodók felállósávját is, így nem alakulnak ki olyan hosszú sorok a lámpánál, mint jelenleg. Az építési terület a Köztársaság úton a Hoffhalter utcai kereszteződésig, a Mártírok útján pedig a Botfy utcai csomópontig tart.

A beruházás keretében   új járda és kerékpárút épül,  a bicikli utakat a későbbiekben tovább építik, csatlakoztatják a meglévő, Zrínyi úti és Platán sori  hálózatokhoz.

 

 - A munkaterületet átadtuk, de a kivitelező, a Swarco Traffic Hungaria Kft. és az Ökobau Kft. konzorciuma csak akkor kezdheti el az építkezést, ha megtörténik a forgalomtechnikai tervek jóváhagyása  - mondta Kámán István. -  A beruházás hét ütemben valósul meg, mindegyik ütemhez más forgalomtechnikai terv készül, hogy az építkezés a lehető legkevésbé zavarja a közlekedést. Általánosságban elmondható, hogy a csomópont nem lesz teljesen lezárva a munkálatok idején, de lesznek egy-két napos, hétvégi időszakok, amikor a Köztársaság út elején és a Mártírok útja végén egyáltalán nem lehet autóval közlekedni. Egész nyáron számítani kell ugyanakkor korlátozásokra, ezért kérjük, aki teheti, kerülje el a kereszteződést. A kertvárosi közlekedés résztvevőinek azt javasoljuk, válasszák az Olajmunkás vagy a Gorkij utcát, ahol megtiltjuk a megállást, a parkolást, hogy ne legyen fennakadás. Ezen kívül a Köztársaság és az Alsóerdei út kereszteződésénél vagy a Zárda utcán keresztül a vasútállomás felé lehet elhagyni a Kertvárost.

 A kiépülő új csomópont lámpás lesz, mint a jelenlegi, s várhatóan iskolakezdésre vehetik birtokba a közlekedők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!