2011.12.06. 18:16
Főszerepben a gasztronómia: kence-fice és gibania az asztalokon
Jó hangulatú nemzetközi főzőversenyt, és ezzel öszszefüggésben gasztronómiai szakmai találkozót rendeztek a szentgyörgyvári Széchenyi pincében. Az étkek mellett a borok is bemutatkoztak.
A szakmai nappal egybekötött főzőversenyt a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ szervezte meg a Szlovénia– Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Osvald Bálint igazgatóhelyettestől megtudtuk: a Zala Megyei Önkormányzat megbízásából a művelődési központ egy szlovén–magyar gasztronómiai adatbázist, és arra építve gasztronómiai kalauzt, valamint honlapot készít. E célt segítette a program.
A szlovén vendégeket és a magyar csapatokat a vendéglátók hagyományos zalai reggelivel fogadták. Az asztalokra úgynevezett zalai kence-fice került akasztott túróval, vágott zsírral és padlizsánkrémmel, de természetesen olyan ízletes házi disznóságokat is kóstolhattak a vendégek, mint a füstölt sonka, a házi szalámi és a házi májas. A kemencében sült langallót helyben, frissen készítették a vendéglátók. A bőséges reggelit követően pálinkakóstoló következett, majd a rövid eligazítást követően kezdetét vette a főzőverseny. A csapatok feladata egy-egy jellegzetes népi étel elkészítése volt, melyhez egy ízben hozzá illő bort is kellett ajánlani.
A délutáni zsűrizésre olyan jellegzetes muravidéki és zalai étkeket házasítottak össze a borokkal a csapatok, mint a tejfölös kerékrépaleves, a százrétű béles, más néven gibanica, illetve a zalai aludttejes kukoricaprósza.