Hírek

2013.01.28. 19:59

A terhek mellett is szépült Keszthely

Keszthely - Ha pénzügyileg nehéz is volt, a 2012-es év a jelentős beruházásai miatt bekerül Keszthely kiemelkedő történelmi esztendői közé. A Fő tér és Balaton-part ugyanis tavaly egyaránt megújult.

Sámel József

Ruzsics Ferenc polgármester összefoglalóan úgy fogalmazott: városkép tekintetében az elkövetkezendő évtizedeket meghatározó fejlesztések valósultak meg Keszthelyen. A munka folytatódik, újabb projektek indulnak.

- Többször hangoztatta, hogy az elmúlt év nehezen, szinte kilátástalanul indult. Újévi beszédében azonban már hozzáte(he)tte: anyagiak tekintetében javult a helyzet.

- Nehezen raktuk össze a költségvetést, első nekifutásra mintegy kétmilliárd forintos hiány mutatkozott a büdzsében. Ezt ugyan a lehetőségekhez képest sikerült minimálisra csökkenteni, ettől függetlenül nagyon nehéz évet vártam - fogalmazott. Ért bennünket öröm és bánat. Utóbbit a pénztelenség okozta, s ezzel összefüggésben az, hogy még szorosabbá kellett tennünk az intézményeink működését. Több átszervezés után, úgy gondolom, már beállt a rendszer. Változások történtek a polgármesteri hivatalban s a kórházi fenntartásban is. Májusban ez utóbbi intézmény kikerült a fenntartásunk alól. Ez azért öröm, mert megszabadultunk az alulfinanszírozásból adódó, évről évre megjelenő adóssághalmaztól. A kórház vezetésével tartjuk a kapcsolatot, hiszen az intézmény Keszthelyen működik, helyi dolgozókkal, a városban és környékén élő betegekkel. Örömöt és nagy segítséget jelentett számunkra, hogy az önkormányzat a kiemelt települések kategóriájában sikeresen vett részt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázatán, melyen a 136 igényelt helyett 160 millió forint támogatást kapott. Jóleső érzés volt, hogy a segítség tekintetében úgy gondoltak Keszthelyre, mint a Balaton fővárosára.

Ruzsics Ferenc: - Nem lesz könnyű év. Annak ellenére mondom ezt, hogy információim szerint az állam az adósságunk felét átvállalja. Fotó: Sámel József

- Az elmúlt év kiemelkedő eseménye kétségkívül a Fő tér és a Balaton-part felújítása, átadása volt.

- Valóban. Ha voltak is csúszások és akadtak problémák, elkészült a Fő tér, melyet nyáron avattunk fel. Korábban kaptunk kritikákat, ám mára csökkent az aggályoskodók száma, s a dicséretek kerültek előtérbe. A lakóktól és a vendégektől egyaránt pozitív visszajelzések érkeznek. Úgy érzem, megszerették, magukénak érzik és belakták a teret az emberek. Beindult a beruházás második üteme is, aminek önerejéhez 106 millió forintnyi támogatást nyertünk tavaly. A projekt egyébként jelentős közlekedési változásokkal járt. Sokak fejezték ki a nemtetszésüket ezzel kapcsolatosan, de úgy gondolom, idő kell, hogy mindenki megszokja a változásokat. Így volt ez annak idején is, amikor a Kossuth utcát lezárták, s sétálóutcaként funkcionált tovább. A Széchenyi és Deák utca sarkán lámpás közlekedési rendet alakítottak ki. Szerintem erre nem lett volna szükség, de a szakemberek előírták a pályázaton belül. A Balaton-part első üteme sikertörténet. A tapasztalatok szerint, amint az emberek birtokba vették, azonnal megkedvelték a területet.

- Küszöbön áll a folytatás. Vagyis ebben az évben is lesznek jelentős beruházások?

- A Balaton-part felújításának második ütemére 350 milliós pályázati támogatást nyertünk el, ezt önerő nélkül valósíthatjuk meg. A beruházás keretében - számos látványelemmel - megújul a Helikon szálló parkolója és a pavilonsor közti terület, s sétány épül egészen a Phoenix kikötőig. Sajnos a parti képet meghatározó két szálloda egyelőre még így marad, ennek oka, hogy a Balaton és Hullám épülete nem az önkormányzat tulajdona.

- Ha már a pályázatoknál tartunk, pénzügyi támogatással inkubátorház létesül, s utakat is átadnak idén.

- Összesen több mint négyszázmillió forintos beruházás lesz az inkubátorház létrehozása, mely a Csapás út mentén kap helyet, s több mint tíz vállalkozásnak biztosít betelepülési lehetőséget. Az elkerülő út északi részét információim szerint nyárra átadják, s bízom benne, hogy az év második felében a Hévíz felőlit is birtokba vehetik az autósok. Tervezzük a nyugati városrészt a Balaton-parttal összekötő kerékpárút építését. Az erre vonatkozó pályázatot benyújtottuk, ám egyelőre tartaléklistán van. Remélem, megemelik a keretet, s megvalósulhat a beruházás. Ha megtörténik, Alsópáhoktól elérhető lesz a keszthelyi part, s természetesen bármelyik balatoni település, melyet a Balatoni Bringakörút érint. A piac szintén megszépült, idén átadjuk, igazi színfoltja lesz Keszthelynek. Energetikai és közvilágítási pályázatot fogunk benyújtani. További fejlesztés a buszpályaudvar teljes körű rekonstrukciója, ezt egy közös pályázatnak köszönhetően tudjuk megvalósítani.

Keszthely megújult belvárosa: bár voltak csúszások, a kritikákkal szemben ma már a pozitív visszajelzések kerültek előtérbe

- A befejezett, illetve a folyamatban lévő beruházások véleménye szerint milyen mértékben növelik a város vendégforgalmát?

- A turizmushoz sok tényező kell. Remélem, rendeződik a Balaton vízállása, s támogatással sikerül majd elvégezni strandjainkon a szükségessé vált iszapkotrásokat. Úgy gondolom, néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy a vendégek felfedezzék a megújult Keszthelyt. Az eddigi visszajelzések jók, reményeink szerint a növekedés folyamatos lesz. Fontos lenne ez azért is, hogy az idegenforgalmi bevételeink növekedjenek. Az ebből befolyó összegre nagy szüksége van Keszthelynek, ebből tudjuk fedezni a város szépítésével kapcsolatos kiadásokat.

- Visszatérve a pénzügyekhez, könnyebb lesz 2013? Gondolok elsősorban az állam által bevállalt adósságcsökkentés hatásaira.

- Nem lesz könnyű év. Annak ellenére mondom ezt, hogy információim szerint az állam az adósságunk felét átvállalja. Az idei költségvetési koncepciónk egymilliárdos hiányt tartalmaz, ebben még nem szerepel az adósságcsökkentés várható összege. Nem tudjuk ugyanis, hogy miként, milyen feltételekkel történik majd az adósság csökkentése. A jelenlegi gazdasági helyzetben az adóbevételeink növekedését nem várom, a hiányunkat természetesen fogjuk csökkenteni. Reményt ad, hogy a pénzügyi nehézségek mellett Keszthely folyamatosan szépül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!