Hírek

2013.03.11. 22:14

Már október végére ígérik a digitális tévéváltást

Az idei év a digitális átállás éve lesz, adott hírt erről többször a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; az analóg földfelszíni műsorszórást felváltja a digitális tévézés.

Hajdu Péter

Az átállás már megkezdődött, a folyamat befejezésének határideje többször módosult. Hol tartunk, mit kell tudni erről a folyamatról? – érdeklődtünk Kummer Gyula távközlési mérnöktől, a korábbi Zelka volt antennaüzem-vezetőjétől.

– Az NMHH már tavaly kiírt egy pályázatot azoknak a támogatására, akiknek ez nagy anyagi megterhelést jelent. Az önkormányzatok tavaly összeírhatták azokat a családokat,amelyek a jelenleg is üzemelő analóg, földfelszíni adóhálózatról veszik az adást, és anyagi gondot jelent számukra a digitális tv-vételre való átállás – bocsátotta előre a szakember.

– Az analóg TV adóhálózatról három műsor vehető, az MTV 1, a TV 2 és az RTL Klub. A magyar adások közül a Duna TV, Duna World és az MTV 2 műholdasok voltak, ezeket földfelszínen sohasem sugározták – folytatja a szakember.

– Mi voltaképpen a dolog lényege, mi a különbség az analóg és a digitális tv-sugárzás között?

– A technika eljutott odáig, hogy képes digitalizálni a TV-jeleket, és ezeket számítástechnikai eljárással tömöríteni lehet. Az új szolgáltatások között egyre nagyobb teret nyer az internet is, a frekvencia spektrum viszont véges, helyet kell benn szorítani az internetnek és a tv-adásoknak is. A technológia fejlődésével megvalósult, hogy 1 analóg tv-csatorna spektrumában átvihető 8-12 digitális tv-program, továbbá az új HD, azaz nagy felbontású képjel is. Ez analóg rendszerben nem volt megoldható – részletezi – Kummer Gyula.

Kummer Gyula tv-antennával és a hozzá kapcsolt műszerrel méri a tv-jel erősségét és minőségét (Fotó: Pezzetta Umberto)

Ezt a folyamatot az Európai Unió is szabályozza, Magyarország korábban vállalta már a 2011-es bevezetést, ami nem sikerült. De más országoknak sem. Új országos adóhálózatot kellett telepíteni. Az új határidő 2014. december vége volt, arra vállalt az ország kötelezettséget uniós szinten. A váltás azt jelenti, hogy a földfelszíni analóg tvsugárzást lekapcsolják. Hétfői bejelentés szerint azonban ez már idén október végéig lezajlik.

Már jelenleg is jó pár digitális adást foghatunk, mint Kummer Gyula elmondta, a digitális adások három analóg tv-csatorna helyét foglalják el a frekvencia spektrumban.Ebben a három csatornában 32 digitális TV programot sugároznak. Az analóg rendszer leállása után, végleges kiépítésben öt analóg tvcsatornán működik majd a digitális közvetítés. Jelenleg szabadon, azaz ingyen hét programot foghatunk, ezek között vannak nagy felbontású HD-programok is. A Magyar 1, Magyar 2, Duna, Duna World, RTL Klub, TV 2, és az Euro News tartozik jelenleg ebbe a körbe. Ennél természetesen jóval nagyobb számú lehetőség közül választhatunk, de csak előfizetéssel.

– Jelenleg tehát párhuzamosan megy az analóg és a digitális adás is. A digitális főadók, gerincadók telepítése már megtörtént, Zala megyére a hegyhátsáli és az újudvari adótornyok sugároznak. A főadók által azonban a domborzati viszonyok miatt nem mindenterület fedhető le, például a Zalaegerszeg körüli völgyek sem. Ezért kis-adókat, körzeti adókat is bevonnak a hálózatba, ezeknek a telepítése folyik jelenleg. Tavaly júliustól már bekapcsolták a digitális adóhálózatba a bazitai tv-tornyot is, így ma márlehetőség van a városban a digitális vételre. Korábban a hegyhátsáli adó nem érte ela kertvárosi és a landorhegyi részt, a bazitai adó teljes lefedettséget biztosít ma már az egész városra, illetve a környező településekre is. Ahonnan tehát rálátás van a tv-toronyra, ott mindenképpen jó a vétel – említi a távközlési mérnök.

– Mit kell tenni a lakosságnak a digitális tv-vétel érdekében?

– Azoknak, akiknek bármilyen vezetékes, vagy műholdas előfizetésük van, nem kell tenniük semmit, mert esetükben a szolgáltató megoldja, illetve megoldotta a digitalizálást. A televíziózó gyakorlatilag semmit sem vesz észre, a szolgáltató közli az aktuális átállásokat. Nemrég történt ilyen a megyeszékhelyen, ez esetben is többek között a spektrum kihasználása miatt történt átállás, csökkentették az analóg tv-csatornák, és növelték a digitálisok számát. Azoknak van tennivalójuk, akik olyan helyen laknak, ahol nincs kábelszolgáltatás, vagy van, de nem vették igénybe, hanem saját antennán fogták az elérhető műsorokat. Többnyire családi házas övezetekben van erre példa, de tömbházakban is vannak, akik saját antennát tettek fel. Akinél eddig is jó minőségű volt az MTV 1, TV 2, RTL Klub vétele, azoknál várhatóan ugyanazzal az antennával jó lesz a digitális adás vétele is. Persze nem árt, ha szakemberrel megnézeti, kell-e antennát cserélni vagy maradhat a régi.

Kummer Gyula megemlítette: a boltokban gyakran ajánlanak szobaantennát. Az csak akkor megfelelő, ha a szobából rálátás van a TVadótoronyra, Zalaegerszegen a bazitai toronyra. Akkor viszont nem megfelelő, ha vasbeton szerkezetű fal takarja el a kilátást. A jó minőségű vételhez ajánlott a megfelelő, padlástérben, vagy azon kívül elhelyezett antenna, de erről szaküzletben megfelelő információt adnak az eladók.

Arra a kérdésre, hogy a korszerű, digitális vételhez kell e új készüléket is vásárolni, a szakember azt válaszolta, ha valaki az utóbbi három évben vásárolt tv-készüléket,annak már alkalmasnak kell lennie a digitális vételre.

Régi készülékhez vevőegység is kell

Régebbi tv-készülékek esetén földi digitális vevőegységet (DVB-T vevőt) kell vásárolni és csatlakoztatni a tv-hez. Érdeklődésünkre a szakértő elmondta, hogy a HD, azaz nagy felbontású adások még nem folyamatosak. Az említett hét ingyenes csatornán, ha nagy felbontású adást közvetítenek, és valakinek HD TV-je van, ingyen is nézheti azokat. A digitális átállási kötelezettség azonban nem vonatkozik az URH rádió műsorsugárzásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!